България с НАТО в защитата на Черно море

07:20, 03 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Стремежът на страната ни да разработи национална отбранителна програма поставя фокус и върху повишаването на сигурността в Черно море със силен ангажимент към Алианса.

Представители на военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Великобритания, САЩ, както и на командванията на НАТО, обсъдиха сигурността на Черноморския регион. Със съвместните усилия на българските Военноморски сили и Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол, в София се проведе второто издание на Черноморския форум. Основна тема на събитието бе морската сигурност в период на текущ конфликт и възможностите за разрешаване на възникващите предизвикателства и проблеми.

Заместник-министърът на отбраната на България Теодора Генчовска изтъкна, че сред основните елементи, които ще залегнат в стратегията ще бъдат засилването на икономическото сътрудничество, особено в сферата на енергийната сигурност, повишаването на политическата ангажираност и засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. Предвижда се сътрудничество срещу кибератаки и когнитивно въздействие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robert Ghement

„Непосредствена заплаха за България в настоящия момент няма, но има потенциални такива. Трябва да работим заедно и да направим така, че конфликтът да не се разпространи“, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че страната ни е предложила да приеме координационната функция за Черно море, създавайки регионален координационен Център на НАТО на своя територия. За осъществяването на идеята би се използвал вече съществуващият военноморски координационен сегмент в българските ВМС.

Според командира на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компетентно командване на НАТО в Неапол – адмирал Стюарт Мънч, сигурността в Черноморския регион е обвързана пряко с глобалната. „Черно море е регион, в който Русия е създала редица замразени конфликти“, посочи Мънч. Той изтъкна и значимостта на това търговията и превозът на стоки да продължат да се развиват, както и укреплението на източната граница на евроатлантическото пространство.

Снимка: БГНЕС/МО

Защо ни е важно?

Широкомащабното нахлуване на Русия в Украйна създаде нова геополитическа реалност в Черноморския регион.

Превземането на Мариопол превърна Азовско море в руско притежание, с което засили амбициите на агресора да наложи властта си и над Черно море. А затварянето на турските проливи за корабите на воюващите страни напомни на света за регионалното значение на Анкара в ситуацията.   Това  предполага, че за да бъде съхранен геополитическият баланс, трябва да бъде създадена нова многокомпонентна стратегия, която да се базира на сътрудничество и партньорство между всички засегнати страни.

Въпреки че до момента към България не е отправена конкретна заплаха, международната обстановка налага страната ни да започне да развива стратегията си за национална отбрана, особено по отношение на морската сигурност и сътрудничество в Черно море по време на активен конфликт.

Само за година глобалните военни разходи нарастват с 3,7%, което се равнява на 2,24 трилиона долара. А тези на Централна и Западна Европа се връщат до нивото, което са имали по време на Студената война.

Снимка: БГНЕС/MO

Политическата нестабилност и липсата на нов бюджет са част от причините, които възпират подобен процес да се наблюдава и у нас.  Провеждането на международен форум от такъв мащаб обаче, дава възможност на страната ни да повиши ефективността на отбранителната си програма по друг начин. Ако отправеното предложение за изграждането на координационен Център на НАТО на българска територия бъде прието, присъствието на организацията в региона значително ще се засили. За страни като България, които нямат достатъчно голям военен капацитет, това би създало определен вид защита.

При ескалиране на ситуацията НАТО със сигурност ще се опита да наложи навременен контрол над Черно море. Това на пръв поглед обезсмисля настоящите усилия на България за участие в този международен процес, но всъщност предприемането на подобни действия за съвместно сътрудничество е от съществено значение за запазване суверенитета на държавата в дългосрочен план.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Mathys

Участвайки в координацията на силите на НАТО, България придобива възможността да натрупа полезен за отбраната си опит, както и да оказва влияние на решения, които ще бъдат ключови за външната политика на страната.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 07:59, 03 май 23

Това е добро стратегическо решение от страна на България, но не вярвам да ни отредят такава важна позиция като координационната.

2 Анонимен 10:08, 03 май 23

Русия щяла да превземе Черно море?!Пълни глупости!А от кого точно ще ни защитават американците на 10000 км от тяхната територия след като никой не ни заплашва.Идеята е те да воюват с руснаците ама на наша територия,гадините.Време е някой да ги приземи и да им покаже ,че не са едноличен господар на света,ама войната да е на тяхна територия,докато не остане място за гробища,за да разберат какво причиниха на другите държави......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама