Честито чудо на езика

07:52, 25 май 23 / Блиц Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Има истории, на които позволяваме да отвличат ума ни. Живеем в една действителност, която може да бъде толкова грозна, но същевременно и толкова красива, изпълнена с истории, които не съкрушават, а успяват да ни възхитят.

Често обаче, потънали във възмущението си от тази действителност, забравяме да разкажем за онези българи, които наистина успяват да постигнат нещо значимо.

Докато един къса белия лист и го захвърля заедно с химикалката си, друг ги използва и успява в действителност да създаде нещо ценно, с което да променя своето настояще. Антигероите на новото време всяват хаос и няма да спрат да сеят разруха, докато продължаваме да ги поставяме в центъра на нашия разказ.

И както на едно място се водят борби за справедлива съдебна система, то другаде точно съдиите отсъждат справедливо да присъдят отличието на един български писател. Защото едно от чудесата на езика се състои точно в това, че той все още е способен чрез думите си да управлява света.

В навечерието на един от най-светлите български празници Георги Господинов заслужено се превръща в първия български автор, който е номиниран и печели Международната литературна награда ,,Букър“ за своята книга ,,Времеубежище“.

От 2005 година отличието за международен ,,Букър“ се присъжда за роман или за поредица от разкази, които първоначално са написани на произволен език, а впоследствие са преведени на английски и са публикувани в Обединеното кралство или Ирландия. Наградата е на стойност от 50 000 паунда и се разделя поравно между автора и преводача на спечелилата книга - Анджела Родел.

,,Честит празник, честито чудо на езика“, каза Георги Господинов който използва повода, за да честити Деня на славянската просвета и култура на всички българи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:37, 25 май 23

Поредната политическа награда през последните три години след миналогодишната Евровизия.............

2 Анонимен 09:47, 25 май 23

Напълно заслужено отличие! Трябва да се гордеем с този човек!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама