Нова дефиниция за изнасилването

01:00, 09 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

През изминалите няколко седмици японският парламент се заема с разглеждането на забележителен законопроект, който се отнася до преформулирането на законите за сексуално насилие. Това е едва втората подобна ревизия за периода от един век.

Предвижда се законопроектът да обхваща редица проблеми, но най-голямата и най-значимата промяна  ще се отнася до предефинирането на изнасилването. От ,,насилствен сексуален контакт“, то ще бъде определяно като ,,сексуален контакт без съгласие“.

Снимка: PIXABAY/Sasin Tipchai

Експерти твърдят, че това ще освободи ефективно правно пространство за постигане на съгласие в обществото, където понятието изнасилване все още е недоразбрано.

Според активисти тясната дефиниция, която до момента се използва в Япония, става причина за абстрактни тълкувания на закона от страна на прокурори и съдии, което допълнително насърчава културата на скептицизъм на жертвите към ефективността на съдебната система и справедливостта.

Настоящото японско законодателство определя изнасилването като сексуален контакт или непристойно действие, което се извършва ,,насилствено“, ,,чрез нападение или сплашване“, или чрез възползване от ,,безсъзнателното състояние или неспособност за съпротива“ на заплашеното лице.

Снимка: PIXABAY/Sasin Tipchai

Действителните съдебни процеси и решенията варират. Някои обвиняеми не понасят наказание, въпреки че вината им е доказана, тъй като не попадат точно в дефиницията поради липса на нападение или сплашване.

В предефинирането на изнасилването новият закон изрично определя осем случая, при които жертвата трудно може да ,,формира, изрази или изпълни намерение да не се съгласи“. Сред тях попадат сценарии, в които жертвата е в нетрезво състояние, поради алкохол или наркотици,  или е обект на насилие и заплахи.

До момента възрастта за сексуално съгласие е 13 години – най-ниската сред развитите демокрации в света.

Затова се предвижда тя също да бъде променена на 16 години, а давността на извършеното престъпление да бъде удължена.

Снимка: PIXABAY/Sasin Tipchai

Защо ни е важно?

Темата за сексуалното насилие все още е табу в Япония, която продължава да подтиква към това културното и сексуалното насилие да не се третират като сериозен проблем.

Причините, поради които изнасилването в много случаи остава недокладвано, са безброй. В доминираното от мъже консервативно общество сексуалното насилие носи тежка стигма и жените често изпитват срам след нападението.

Снимка: PIXABAY/Sasin Tipchai

Освен срама обаче, жертвите се изправят и пред огромни правни пречки, ако пожелаят справедливост. Настоящите реформи ще адресират само една част от проблема. Поколения японци израстват с изкривена идея за секса и сексуалното насилие, тъй като в образователната система темата се преподава по завоалиран и скромен начин и значението на взаимното съгласие за извършването на сексуален акт почти не се засяга.

Снимка: PIXABAY/Sasin Tipchai

Обезпокоителен е и фактът, че властите в Япония чак сега предприемат действия в това направление. Което предполага, че обществото до момента е било безразлично към съдбата на жертвите на сексуално насилие.

Япония има нисък процент на установени случаи на сексуално насилие, а и ужасяващите истории никога не се появяват в новините или телевизионните програми.

В култура, в която директният израз на мнение или намерение се счита за неучтиво и вредно за обществената хармония, е трудно да се определи кога границата на доброволен сексуален акт се преминава, за да се стигне до насилие.

Снимка: PIXABAY/Sasin Tipchai

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама