Операция Дженин

07:30, 05 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Започвайки със серия от смъртоносни въздушни атаки с дронове, израелската армия поставя началото на мащабна военна операция в района на град Дженин, в окупирания Западен бряг. Палестинските здравните служби съобщават за петима убити и над 30 ранени.

Военните посочват, че операцията е започнала в понеделник, малко след 1 часа сутринта,  с изненадваща атака срещу ,,терористична инфраструктура“ в района на Дженин. Палестинският град през годините се превръща в отправна точка на палестинските атаки срещу израелските сили и цивилни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alaa Badarneh 

Настоящите действия обаче се съсредоточават върху бойни цели в гъсто населен бежански лагер.

Израелската армия съобщава, че е извършила удар върху оперативен център, използван от екстремистите в бежанския квартал за съхранение на оръжия и експлозиви. Според военните там са се помещавали 19 лица, обвинени в извършването на престъпления срещу израелци. Подполковник Ричард Хехт, говорител на израелската армия, уточнява, че въздушните удари са имали за цел да минимализират рисковете за израелските сили на земя и добавя, че нападението ще продължи ,,колкото е необходимо“.

За последен път Израел извършва подобна мащабна въздушна атака по време на втората палестинска Интифада в началото века. Заместник-губернаторът на Дженин Камал Абу ал-Руб определя случващото се като ,,колективно наказание за всички жители на Дженин и особено за бежанския лагер“, описвайки действията на Израел като ,,тероризъм“. В изявление външното министерство на Палестинската автономия осъжда ,,най-категорично варварската агресия на окупацията“ срещу палестинския народ и заявява, че ще потърси отговорност на израелското правителство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alaa Badarneh 

Защо ни е важно?

Последните събития от Западния бряг са част от продължилата повече от година ескалация на напрежението, която води до най-големите кръвопролития в тази област от приблизително две десетилетия насам.

В историята на израелско–палестинският конфликт Дженин постепенно започва да се възприема като символ на палестинската войнственост и като убежище за въоръжени групи, които се противопоставят на израелската окупация на Западния бряг. Градът е крепост на подкрепяната от Иран групировка ,,Ислямски джихад“ и на Хамас, ислямската бойна групировка, която контролира палестинския анклав Газа.

Избликът на насилие в региона ескалира миналата година, след като поредица от палестински атаки провокира Израел да увеличи актовете си на агресия в Западния бряг. Израелската страна твърди, че нападенията имат за цел да отвърнат на бойците, докато от палестинска гледна точка наличието на подобно насилие е неизбежно при липсата на какъвто и да е политически процес в Израел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alaa Badarneh 

В наши дни Израел е нормализирал отношенията си с повечето арабски държави, докато палестинците стават все по-изолирани и разделени. За нарастването на напрежението значителен принос има и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който се завръща в политиката със своето крайнодясно правителство, чиято политика подхранва търсенето на безкомпромисни действия срещу палестинците.

От палестинската страна обаче все още липсва изглед за координиран отговор на предстоящите предизвикателства. Намесата на Хамас и на ,,Ислямски джихад“ често става причина за смъртта на множество цивилни.

Подобна ескалация на напрежение, като тази в Дженин, обрича възможността за намирането на каквото и да е решение за израелско-палестинските отношения. Сблъсъците в джамията Ал-Акса, новата израелска война срещу Газа и разселването на палестинците от Източен Йерусалим и Западния бряг са събития, наподобяващи тези, които са били част от първата и втората ,,Интифада“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alaa Badarneh 

След такава смъртоносна година, като 2023-ра, може да се каже, че третата вече е започнала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама