Коридор номер 8

17:20, 30 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В замъка Свево в Бриндизи, Италия, се поставя началото на интегрирането на Коридор номер 8 в Балтийско-адриатическия маршрут на мрежата Тен-Т. Външните министри на Италия, България, Република Северна Македония и Албания публикуват общ документ, който засвидетелства поставянето на началото на инициативата.

Във финалния документ от срещата на външните министри се казва, че те подчертават важността на стратегическото значение на Европейски коридор номер 8 като част от централната транспортна мрежа Тен-Т. Министрите също така постигат съгласие относно неговия принос за икономическия растеж на региона и за интеграцията на Западните Балкани в единния пазар на ЕС.

Неговата необходимост се откроява и поради засилването на военната мобилност в региона в рамките на НАТО и на ЕС.

Всички снимки: Външно министерство на Италия и Туитър профилите на Мария Габриел и Антонио Таяни/БГНЕС

Втора точка от документа уточнява, че външните министри ще положат необходимите усилия за бързото реализиране на Коридор номер 8 и ще насърчават възможностите, които инфраструктурата може да открие пред гражданското общество и частния сектор.

В тази връзка те се обединяват около общото мнение, че трябва да се мобилизира допълнителна финансова подкрепа за развитието на проекта и да се насърчава участието на местните общности.

В края на срещата министрите се споразумяват да утвърдят този формат като политическа платформа за диалог и сътрудничество. Достига се решението втората подобна среща да се проведе в България.

Защо ни е важно?

В плановете на Европейския съюз Коридор номер 8 е стратегическа ос между Адриатическо и Черно море, свързваща южните адриатико-йонийски райони на Италия с Албания, Северна Македония и България.

Планира се по своето трасе той да преминава по направлението Дуръс-Тирана-Скопие-София-Бургас и Варна с морска връзка към пристанищата в Италия - Бари и Бриндизи, които представляват Адриатическия коридор.

Развитието на Коридора има стратегическа стойност и по отношение на процеса на стабилизиране на Балканския регион. Проектът ще допринесе за подпомагане на икономическия растеж и устойчивостта на околната среда чрез подобряване на транспортните услуги, насърчаване на промяната на вида транспорт и намаляване на замърсяването.

Това може да се осъществи чрез свързване на железопътните мрежи на България и Северна Македония, което се очаква да подобри железопътната инфраструктура по протежение на Трансевропейската транспортна мрежа до Западните Балкани. Освен това, след като бъдат завършени другите липсващи връзки, той ще свързва пристанището на Дуръс на Адриатическото крайбрежие и Бургас.

По този начин ще се улесни създаването на мултимодолен транспортен коридор в Югоизточна Европа.

Ускореното изграждане на Коридор номер 8, свързващ три страни, които са съюзници в НАТО, се превръща и във въпрос на национална и колективна сигурност. Последиците от войната в Украйна за пореден път разкриват едно от най-уязвимите места в нашия регион, а именно – неразвитата и дори липсваща, железопътна и енергийна инфраструктура.

Поради това държавите се принуждават да търсят алтернативни пътища за доставки, минаващи през трети страни, което създава допълнителен разход на средства и удължава времето за доставка на необходимия на всички ресурс.

В момента Европейският съюз е изправен пред засилващ се антагонизъм между големите сили и нестабилния растеж на световната икономика. Това тласка отделни държави да търсят възможности за намаляване на рисковете, пред които са изправени търговските им вериги.

Поставянето на началото на дейностите по Коридор номер 8 сигнализира за желанието на ЕС да се включи в надпреварата за подобряване на глобалната инфраструктурата.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:09, 31 юли 23

Ето сега си дойдохме на думата-пак ще слугуваме на НАТО и Украйна.Габриелка ще даде мило и драго само и само да улесни превозването на оръжия към Балканите и Украйна да става по-бързо и евтино.Както каза вчера един журналист нашата министърка е толкова некадърна в сравнение с албанския дипломат от кариерата,че направо ще я изяде с парцалките.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама