Предизвикателствата пред Урсула фон дер Лайен

18:45, 15 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В политиката на ЕС традиционното септемврийско обръщение на председателя на Европейската комисия за състоянието на Съюза все още предизвиква вълнение сред европейската общност. Тази година обаче думите на Урсула фон дер Лайен привличат особено внимание в Страсбург.

Мнозина търсят в тях улики за намерението ѝ да се кандидатира за втори мандат начело на изпълнителната власт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

Едночасовата реч на Фон дер Лайен е последното подобно обръщение преди следващите европейски избори, които трябва да се проведат между 6 и 9 юни догодина. Имайки предвид това, председателят на ЕК използва случая, за да представи подробна ретроспекция на своите основни политически постижения.

В речта си тя отправи поглед напред, правейки няколко важни съобщения, загатвайки, че политически й амбиции все още не са приключили.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

Най-много време беше отделено на състоянието на европейската икономика, засягайки почти всяка възможна тема. Диагнозата на Фон дер Лайен е смесена. От една страна, тя описва икономиката като новаторска, устойчива и подходяща за постигане на климатична неутралност. Но от друга, тя предупреждава за различните пречки, които заплашват просперитета на блока и способността му да се противопостави на своите конкуренти на глобалната сцена.

Председателят на Европейската комисия откроява три големи предизвикателства: широко разпространеният недостиг на работници, постоянно високите цени и административната тежест, пред която са изправени малките компании.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Подобно на предишни свои речи, Урсула фон дер Лайен говори дълго и за своята водеща политика - ,,Европейски зелен пакт“ и дългосрочната мисия на блока да стане неутрален по отношение на климата до 2050г. Отбелязани бяха и многобройните законодателни актове в областта на климата, приети успешно, след пристигането ѝ в Брюксел.

Защо ни е важно?

Независимо дали настоящата реч на Урсула фон дер Лайен ще бъде разглеждана единствено като доклад за състоянието на Съюза, или като подготовка за нов мандат, тя може да послужи като ориентир към разбирането на това как ЕС може да преодолее големите предизвикателства пред себе си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

Те могат да бъдат  разглеждани като три отделни, но взаимосвързани нива – местно, регионално и глобално.

Изминалите четири години, под ръководството на Урсула фон дер Лайен, свидетелстват за големите преходи, които текат в ЕС. Зелена енергия и цифрова икономика, сигурност и отбрана и политики за укрепване на икономическата сигурност. ЕС се наема със задачи, немислими в близкото минало - от осигуряване на ваксини до финансиране на оръжейни доставки.

Сега, на местно ниво предстои предизвикателствата да са важна тема преди националните избори. Амбицията в дневния ред на отделните правителства непременно ще да се сблъска с обратна реакция. Особено на фона на продължаващия възход на крайните политически формирования, възстановяването от пандемията и войната в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

На регионално ниво нерешени са политиките за интеграция и за разширяване на ЕС. Съюзът е заобиколен от авторитарни държави, които са под заплахата или влиянието на Москва. Което прави подобни политики екзистенциални.

Така че разширяването на блока е процес, който изисква огромни реформи. Но за начина на тяхното осъществяване все още няма категорично съгласие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer

По отношение на глобалната си политика изглежда, че ЕС все още се опитва да навакса позиции в изграждането на отношения със света извън Г-7, където участниците открито се борят за влияние и достъп до ограничени ресурси.

Речта на Урсула фон дер Лайен разкрива много за плановете ѝ като председател на Европейската комисия. Но това, което реално ще предопредели възможностите ѝ за втори мандат, ще бъде способността ѝ да навигира Съюза в размирните времена, лавирайки между националните интереси на отделните членки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:20, 18 сеп 23

Най-некадърния председател на ЕС от неговото създаване до сега.Тази жена превърна една добре работеща структура в някаква дива шуробаджанашка диктатура подчинена на интересите на САЩ.А зелената сделка е върха на глупостта-Европа ще спре да използва въглища и АЕЦ,а Америка,Индия и Китай-не.За капак съсипа икономиките на отделните държави със санкциите срещу Русия ,а ефекта от тях е нула.Да не говорим че намеси ЕС във война,която не го засяга.И накрая надявам се някой ден да бъде съдена за злоупотребата с ваксините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама