,,Антитерористичната“ операция в Нагорни Карабах

07:41, 21 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Азербайджан обявява ,,антитерористична“ операция в Карабах. Министерството на отбраната на Баку по-рано обвинява арменските сепаратисти за шест смъртни случая в отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Това се случва три години след войната със съседна Армения.

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщава, че използва като част от операцията ,,високоточни оръжия, на фронтовата линия и в дълбочина“. Според властите действията са ,,от местен характер“, а целта е ,,потушаване на широкомащабни провокации“ и изтласкване на арменските войски.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Roman Ismailov

Междувременно Русия, която поддържа мироопазващи сили в Нагорни Карабах от края на войната през 2020 г., заявява, че поддържа връзка с различни страни по отношение на ситуацията, включително и с Азербайджан.

Шестмесечната война от 2020 г. поставя части от региона под контрола на Баку и завършва с мирно споразумение с посредничеството на Русия. Въпреки това напрежението между Армения и Азербайджан остава високо. Двете страни редовно си разменят огън през своята укрепена, затворена граница, след което взаимно се обвиняват за случващото се.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NAGORNO-KARABAKH HUMAN RIGHTS OMBUDSMAN

Защо ни е важно?

Десетилетията на геополитическо съперничество са в основата на насилието между двете бивши съветски републики. Напрежението през последните месеци се увеличава, тъй като Азербайджан затяга хватката си върху Лачинския коридор - планинският проход, свързващ Нагорни Карабах с Армения по най-бързия начин.

Една хипотетично спечелена война в Карабах може да промени геополитическия баланс в Южен Кавказ, където е осеяно с нефтопроводи и газопроводи. Именно там Русия, концентрирана предимно на фронта в Украйна, се опитва да запази влиянието си. И то в пряка конкуренция с Турция, която на свой ред активно подкрепя Азербайджан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

В същото време руските мироопазващи сили са дестабилизирани заради ситуацията в Украйна и това им пречи да контролират ситуацията ефективно. А мащабът на последните военните действия на Азербайджан е по-голям от всички, предприети от войната през 2020 г. насам.

От друга страна правителството в Баку, чиято икономика е във възход заради износа на петрол и природен газ, се опитва да циментира военните си придобивки от 2020 г. Чрез преговори за мирно споразумение и чрез мащабно блокиране на сухопътния трафик между Армения и Нагорни Карабах.

Но въпреки че азербайджанските сили се радват на огромно предимство пред проарменските групи в спорния регион, те все още може да се сблъскат с твърда съпротива от страна на местното арменско население. Затова и ролята на руските мироопазващи сили, разположени по протежение на ключовата магистрала, преминаваща през размирната зона,  е определяща.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Narek Aleksanyan

Москва и преди е играла централна роля в спора. Въпреки целите си в Украйна обаче Москва е способна да наложи волята (и интересите) си на по-малките съседи.

И го направи!

Първо не се намеси директно във военните действия, а само участва в евакуацията на мирното население. След което де факто изработи „мирното“ споразумение. Така се стигна до прекратяване на огъня и предстоящото пълно разоръжаване на арменските сили района. Което си е чиста капитулация пред Азербайджан.

Вълната от протести в Ереван вече е в пълен ход. Скоро може да се окаже, че затишието е само временно, а напрежението да ескалира в откровена война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Narek Aleksanyan

Замесените в този конфликт са много и по тази причина развоят на събитията зависи и от това дали международната общност ще допусне една и съща грешка за втори път.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:56, 24 сеп 23

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ----- https://marketl.ink/biocom

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама