Нобеловата награда за мир на Наргес Мохамади

20:33, 06 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Всяка година се присъждат шест Нобелови награди, които признават приноса на индивид или група в конкретна област. Тази година номинираните за Нобеловата награда за мир са 351. Това е вторият най-висок брой номинации от 2016 г.

Сред фаворитите на букмейкърите за тазгодишната награда попадат украинският президент Володимир Зеленски и руският дисидент Алексей Навални.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/ARIFOTO UG

Въпреки всички прогнози, норвежкият комитет присъжда отличието за мир на иранската журналистка Наргес Мохамади за нейната борба срещу потисничеството на жените в Ислямската република. 51-годишната Мохамади е била затворник през по-голямата част от последните две десетилетия.

Тя е осъждана многократно за това, че е гласът на безгласните в Иран.

,,Смелата борба на Наргес Мохамади е свързана с огромни лични загуби. Иранският режим я арестува 13 пъти, осъжда я на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик. Мохамади все още е в затвора. Ако иранските власти вземат правилното решение, тя ще бъде освободена, за да получи наградата си, както се и надяваме“, заявяват от комитета по време на церемонията в Осло.

Съпругът на Наргес Мохамади на пресконференция в Париж 

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Christophe Petit Tesson

Наргес Мохамади е една от най-известните активистки за правата на човека в Иран и е писала за редица медии. Към момента тя излежава 16-годишн присъда в известния техерански затвор ,,Евин“. 

Иранката е и деветнадесетата жена, която получава наградата, връчвана в продължение на 122 години.

Защо ни е важно?

Отличаването на Наргес Мохамади с Нобеловата награда за мир е свидетелство за всички, които стоят зад неотдавнашните безпрецедентни протести в Иран, че борбата им за правата на жените не остава незабелязана.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Abedin Taherkenareh

Въпреки все по-строгите правни, социални и икономически мерки срещу иранските жени, тяхната смелост и решителност не стихва.

Дори зад решетките Наргес Мохамади води кампании по най-чувствителните въпроси в Ислямската република. Противопоставя се на стълбовете на духовната система, включително смъртното наказание и задължителния хиджаб.

Репресиите и социалноикономическите условия в Иран значително влошават положението на жените, особено през последните години. Тази тенденция възпрепятства способността на иранските жени да се мобилизират и да постигнат пълна реализация на своите права. 

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Abedin Taherkenareh

Въпреки това протести не стихват. И удивителното за тях е, че всички са предвождани от жени. Всички те, заедно с Наргес Мохамади,  се превръщат в движещата сила на промяната, която иранското ислямско общество очаква в продължение на няколко десетилетия.

На този фон Нобеловата награда за мир на Наргес Мохамади се превръща в категоричен знак за отношението на международната общност към случващото се в ислямската страна.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Abedin Taherkenareh

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама