Настъплението на веганите

06:48, 14 фев 23 / Политика Шрифт:
Станислав Бояджиев

Ваксини, евро, кемтрейлс, 5G, ГМО ... Притесненията за българите не секват.

Тъкмо едно затихне и нещо ново се появи. Поредното предизвикателство е наличието на скакалци, бръмбари и червеи в храните. Тези, както се твърди, вкусово неутрални, но пък видимо шокиращи за повечето от нас, насекоми предизвикаха вълна от възмущение. Силата ѝ е мощна и предвещаваща бъдещи бури.

Ако предположим, че и този казус ще утихне, приключен набързо от българските законодатели, то ето какво предстои и за какво да се готвим!

Започва настъплението на веганите!

Усмивките тук са неуместни. Ако само преди век някой би предположил, че в България ще се приеме закон за защита на животните, най-вероятно биха му се присмели. Още по-трудно допустимо би било, че за насилието над тях ще се предвижда строго наказание - затвор и глоби. Днес веганите не са само хора, които избират здравословен, според тях, начин на живот, но и са сериозни политически активисти. Целта им е политическа трансформация, а не стремеж на индивидите към етично чиста диета. Те се борят за премахване на експлоатацията на животни, като бойкотират продуктите от тази дейност.

Засега.

Снимка: PIXABAY

Все още непопулярно у нас е предизвикателството на кампания, идваща от Острова, която през 2014 година обявява месец януари за Veganuary. Хората биват насърчавани да се откажат за месец от животинските продукти. От стотина хиляди участници при старта на инициативата в настоящата година регистрациите са повече от половин милион. Организацията е изчислила и твърди, че така е спасила живота на милиони животни и е предотвратила отделянето на такова количество въглероден диоксид, равняващо се на това, което се изпуска при 450 000 самолетни полета. Педантичността на британците проличава и при организирането на доброволната общност. В нея се споделя онлайн стартов комплект и поддръжка с ежедневни имейли. Предлагат се ресторанти, продукти и се предоставя достъп до база данни с рецепти. Насърчава се споделянето на изображения и рецепти в социалните медии. Заинтересованите се информират, че веганството не само е полезно, но и забавно. В отговор пъбовете във Великобритания посочиха инициативата като причина за спада на приходите им през януари.

Снимка: PIXABAY

Моралният аспект е концентриран в тезата, че животните страдат, когато са фабрично отглеждани. Последното се "радва" на определения като "най-голямото престъпление в историята". Изтъква се идеята, че консумацията на други същества е морално грешна. Екофилософът Вал Пламууд, която за малко не стана храна на крокодил, споделя, че е зърнала безразличен свят, в който личността ѝ няма по-голямо значение, от което и да било друго ядливо същество. Хората, които се имат за сложни същества, твърди тя, крокодилът би свел до парче месо.

Преживяното я води до размисъл, а именно, че не само човекът, но и никое друго същество не може да претендира, че е нещо повече от просто храна.

Снимка: PIXABAY

Докато кампанията Veganuary представлява диета само за месец, то голямата битка е целогодишна и не е въпрос на личен избор за начина на живот. Веганството представлява колективно усилие за политически реформи. Промените според веганите трябва да отстранят отрицателния ефект върху здравето в резултат на прекомерната консумация на месо и млечни продукти, както и негативното въздействие върху околната среда от промишленото животновъдство. Доскоро на веганите се гледаше като на хора, които избират растителната диета по различни причини: с цел подобряване на здравето, намаляването на въглеродния отпечатък, изисквания на религия. Днес тяхното поведение все повече започва да прилича на бойкот с цел политическа промяна. Те водят борба за свят без индустриално животновъдство и всякакви практики, които експлоатират животните.

Снимка: БГНЕС

Едва ли отказването от определени храни ще доведе до дълбоки социални промени, но сериозно се заявява възможността да се присъединим към различните форми на конвенционален и неконвенционален политически активизъм. Веганите стават все по-организирани и в близко бъдеще можем да очакваме не само по-мощна агитация, но и още по-изненадващи и провокативни акции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама