Размирици в Дъблин

16:05, 26 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Скоро след като три деца и една жена биват ранени при нападение с нож пред училище в Дъблин, слухове за националността на извършителя започват да се разпростират онлайн. Ирландската полиция отказва да коментира историята на заподозрения. По непотвърдени съобщения той е алжирски мигрант.

Информацията бързо се завърта сред антиимиграционни и крайнодесни групи.

Наред със слуховете се разпространява и призив за събиране в центъра на Дъблин. Според антиимигрантските шествието трябва да бъде изразяване на позиция срещу престъпността и в защита на ирландските деца.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mostafa Darwish

Но това, което започва като онлайн дискусия завършва с най-големите безредици в Ирландия от десетилетия.

При сблъсъка на бунтовниците с полицията са запалени автомобили и са ограбени магазини. Някои демонстранти носят транспаранти с надпис ,,Ирландският живот има значение“. Други вандализират хотели и хостели, за които се смята, че са жилища на мигранти.

В обръщение премиерът на Ирландия Лео Варадкар осъжда безредиците, като допълва, че полицията ще отвърне на вълните от невежество и престъпност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

,,Замесените донесоха срам на Дъблин, нанесоха срам на Ирландия и нанесоха срам на своите семейства и себе си“, казва министър-председателят. ,,Това не сме ние. Това не е това, което искаме да бъдем и това не е това, което някога ще бъдем“.

Защо ни е важно?

Подобно на много други части от Стария континент, към Ирландия също има сериозен приток на новодошли през последните години. Тъй като мнозина се борят за оцеляване поради конфликти, икономически натиск и изменения на климата, броят на имигрантите достига 16-годишен връх от 141 600 души.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mostafa Darwish

Под напрежение не са само имигрантите, но под някаква форма и гражданите на страната, към която те се насочват. Точно поради това дезинформацията може бързо да се разпространи в антимиграционните и крайнодесни канали в страната.

Въпреки че първопричината за бунта в Дъблин е нападение с нож пред училище, проблемите, които стоят в основата на последвалото масово насилие, отразяват по-дълбоки вътрешнодържавни конфликти.

Ирландците са несигурни и излизат извън контрол не поради миграцията, а заради социалните и икономически услови, в които трябва да живеят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mostafa Darwish

Но ирландската реакция не е изключение.

Покрай социалните медии и платформи крайнодясната идеология набира все повече скорост в Европа. Хората, които се присъединяват към нея, в повечето случаи дори на са екстремисти. Мнозина от тях вярват единствено в това, че по този начин защитават нацията си.

Размириците в Дъблин са красноречив пример за това как крайнодесните групи в Европа умеят да се възползват. От недоволството и лишаването от права на някои граждани.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама