Легендата за Ниен

19:35, 03 фев 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Много, много отдавна в древен Китай имало свиреп звяр, наречен ,,Ниен“. Или „Година“ на български. Приличал на лъв, но имал остър рог, с който нападал плячката си. През повечето време живеел на дъното на морето. Обаче в последния ден от лунния календар винаги излизал на брега, за да атакува хора и животни.

На този ден хората хапвали рано и заключвали здраво портите на добитъка. След което се отправяли към далечните планини, за да не бъдат изядени. Докато една година всичко не се променило. При селяните дошъл старец със сребриста коса. Той им обещал, че ще прогони жестокия звяр. Но хората били твърде наплашени, за да му повярват и тръгнали към върховете още в ранни зори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/airtank

Ниен нахлул в селото като обикновено, готов да убива и плячкосва. Внезапно пламнали ярки факли и се разнесъл звук от пендари. Звярът се уплашил и замръзнал на място. Тогава към него се приближил старецът, облечен в червено.

Това уплашило чудовището още повече и то избягало от селото.

На следващият ден, когато селяните се завърнали и намерили къщите и добитъка си здрави, те осъзнали, че старецът е небесно същество, което е дошло да им помогне.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino

Той им предал трите тайни оръжия, с които да се предпазват от Ниен всяка година. Предмети, които са червени на цвят, ярки светлини и фойерверки. От този момент нататък, в последния ден на годината, хората окачват червени фенери, украсяват с пендари и остават будни до късно, за да се предпазят от звяра.

С течение на времето обичаят се разпространява и се превръща в един от най-важните празници за китайския народ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski

Точно както Коледа и празничните традиции покрай китайската Нова година се основават на историята и фолклора. И една от най-известните интерпретации на нейното възникване е именно легендата за Ниен. Тя е на близо 4000 години. Но като обичайна практика Китай празнува официално своята лунна Нова година едва от 1984 г. Тогавашните лидери решават да отворят мистериозната страна за света и празникът има огромен принос за разпространението на китайската култура.

Както е добре известно, в международните отношения хората от различен културен произход се стремят към подобряване на разбирателството помежду си. Това води до взаимно уважение и толерантност. А те са ключ към постигане на мир, стабилност и просперитет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski

Китай е много добре запознат с тази норма. Валутата на меката сила - културата, политическите ценности и външната политика. Затова се старае да представя своята култура на публиката в световен мащаб, като идея за мирен възход. А честванията на Ниен се превръщат в централна точка за китайския културен живот.

Посрещането на лунната Нова година е изпъстрено с концерти, приготвяне на традиционни храни, народни забавления, форуми и приеми по целия свят. В този смисъл Китай успява да отвори своя празник за всички. Доказвайки, че меката сила все още има повече влияние от грубите средства.

Снимка: PIXABAY/12019

Ниен ни кара да мислим, че най-добрата пропаганда е способността да отговориш по подобаващ и привлекателен начин на чуждите вкусове.

И все пак международната комуникация е сложен процес. Китай е древна цивилизация, но е нов дипломатически играч в глобалните дела. За дигиталната епоха, в която живеем доверието е най-оскъдният ресурс и страната има дълг път към набавянето на този ресурс.

Засега културата като че ли е точният инструмент.

Снимка: PIXABAY/Vilius Kukanauskas

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама