Ирония на войната

19:05, 04 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Приднестровието. Самопровъзгласила се и международно непризната, микродържава. Малкото парче земя, намиращо се между Молдова и Украйна, моли Русия да му осигури защита. Призивът предизвиква пореден трус в сложните отношения, датиращи от разпада на Съветския съюз.

Правителството на Приднестровието призовава двете камари на руския парламент да предприемат неуточнени мерки за протекция срещу „нарастващия натиск“ от страна на Молдова.

Снимка: WIKIPEDIA/By President.gospmr.org

В искането се посочва, че ,,повече от 220 000 руски граждани пребивават постоянно в региона“. И според предполагаемият президент на анклава, Вадим Красноселски, срещу територията му се прилага ,,политика на геноцид“.

Въпреки това от Приднестровието нямат предвид анексиране от Москва. Действие, от което отдавна се опасяват и в Молдова. Оказва се, че Приднестровието всъщност не желае военна, а икономическа помощ.

Река Днестър Снимка: ЕПА/БГНЕС/Zsolt Czegledi

Парадоксът е, че микродържавата се обръща за съдействие едновременно към Русия, Европейския парламент, Червения кръст и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В отговор, говорителят на руското външно министерство, Мария Захарова обвинява Молдова и Запада в спекулации за възможна руска анексия и ненужно подклаждане на напрежението.

,,НАТО буквално се опитва да създаде друга Украйна“, заявява тя и добавя, че това ,,противоречи с нагласите на мнозинството от населението в Молдова“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Защо ни е важно?

Заклещено между Украйна и Молдова, през последните 30 години Приднестровието е неконтролируем център за контрабанда и пране на пари. Като река Днестър играе немалка роля в незаконната търговия. Но намесата на молдовските власти и най-вече войната в региона, постепенно задушават „златната мина“ на анклава.

Въпреки че територия от години се разглежда като един от замразените конфликти в региона, през последните седмици правителството на Приднестровието става все по-загрижено за своето бъдеще. Главно заради търговския натиск, който усеща от своите външни доставчици.

Посланикът на Молдова в Русия, Сергей Гончаренко

 Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Това провокира властите да обвинят Молдова, че ,,унищожава“ тяхната икономика и ,,нарушава човешките права и свободи в Приднестроието“.

Подобни оплаквания напомнят реакцията на Донецк и Луганск през 2014 г. и много анализатори смятат, че смешният плач на микродържавата е насочен към дестабилизиране на прозападното правителство в Молдова.

 Мая Санду, министър председател на Молдова Снимка: ЕПА/БГНЕС/Malton Dibra

Според експертите, Кремъл цели предотвратяване на молдовско присъединяване към ЕС.

Всичко в тази ситуация илюстрира отслабващото влияние на Русия в региона и напомня, че Москва не успява да осъществи ключовите си военни цели. Поне до момента.

Без това да означава, че Кремъл се е отказал от Молдовките си апетити.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 jesous 13:46, 05 мар 24

On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама