Игра на Tik и Tok  

08:05, 18 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Американският сенат прие законопроект, с който възнамерява да принуди китайския собственик на популярното приложение ,,TikTok“ или да го продаде, или да забрани употребата му в Съединените щати.

Ходът е част от поредица сблъсъци между позициите на Вашингтон и Пекин по отношение влиянието на технологиите върху националната сигурност, свободата на словото и социалните мрежи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Законодателите твърдят, че компанията майка на ,,TikTok“ – Byte Dance, си сътрудничи с китайското правителство. Според тях приложението предоставя достъп на китайските служби. А те извършват специални операции по манипулиране на съдържанието и събиране лични данни на американци.

В отговор ,,TikTok“ заявява, че е предприел стъпки за защитата поверителността на данните на американските потребители. От компанията предлагат споразумение, което да гарантира, че информацията за потребителите ще се съхранява на вътрешни сървъри от САЩ.

Ако мярката на американския Сенат бъде окончателно приета, китайската компания-майка ще бъде принудена да продаде приложението до началото на месец септември.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/John G. Mabanglo

Към момента ,,TikTok“ е най-изтегляната социална апликация в Съединените щати, с над 47 милиона нови потребители само за 2023 г. 

Защо ни е важно?

На практика решението на Сената прикрива един много сериозен проблем със сигурността, на който американското законодателството не успява да даде решение. Проектозаконът е отражение на задкулисната борба между Съединените щати и Китай за установяване на  контрол върху ключови технологии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

В контекста на американската политика, ,,TikTok“ продължава да бъде разглеждан като абстрактен и екстремен феномен, който обслужва целите на мащабна конспирация за разпространение на чужда пропаганда.

На фона на предстоящите президентски избори в САЩ, този начин на мислене превръща приложението в лесна мишена както за републиканците на Тръмп, така и за демократите на Байдън.

Но през изминалите четири години стана ясно, че заплахата за сигурността, породена от ,,TikTok“, се определя от това кой задава кода и алгоритмите на програмата, а не от това кой притежава гигантската платформа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Wu Hao

Именно тези „напътствия“ определят по какъв начин приложението ще наблюдава своите потребители.

Уловката е, че в действителност ,,TikTok“ не е собственик на въпросните алгоритми. Не участва и в писането на кодове. Те са собственост на компанията-майка, която съхранява своите данни в Калифорния, Сингапур и Китай.

И без наличието на тази част от процесите в ,,TikTok“, продажбата на самото приложение се обезсмисля напълно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:24, 20 мар 24

Американците все си търсят някоя изкупителна жертва за проблемите, които в действителност те самите си създават

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама