Единни в многообразието

09:25, 14 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Японският министър-председател Фумио Кишида направи забележително обръщение към американския Конгрес, определяйки САЩ като "незаменима" нация.

Изрази и съчувствие към американците, които "изпитват самота и изтощение от това, че на страната се налага да поддържа международния ред почти еднолично" през последните десетилетия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

Кишида обаче подчерта, че Япония е готова да сподели това тежко бреме.

Това е първото посещение на японски лидер в САЩ от приблизително 10 години. Фумио Кишида участва в тристранна среща с американския президент Джо Байдън и лидера на Филипините – Фердинанд Маркос (младши).

Тримата държавници се събраха, за да обсъдят въпросите на сигурността в Азия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

В резултат Съединените щати и Япония подписаха споразумения за сътрудничество в отбраната. По план армиите на двете страни трябва да изградят нова командна структура, която съвместно да се противопостави при хипотетична китайска заплаха.

Особено над самоуправляващия се остров Тайван.

"Това е най-същественото подобрение в нашия възобновен съюз", каза президентът Байдън.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Al Drago

"На космическия кораб, наречен Свобода и демокрация, Япония се гордее, че може да бъде ваш съюзник", отговори японският министър-председател, използвайки доста фантастични метафори.

"Ние се качваме на палубата, за да изпълним поставената задача. И сме готови да направим каквото е необходимо".

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕСMichael Reynolds

Япония сигнализира на света, че е готова да отстъпи от дългогодишната си политика на официален пацифизъм в полза на по-стабилно участие на страната в процесите по сигурността в Азия.

Тези ходове демонстрират нарастващото желание на Япония да се застрахова от колебанията в световния ред.

Досега мнозина считаха НАТО за най-незаменимият съюзник на САЩ. Но предвид наблюдаваното геополитическо изместване към Индо-Тихия океан, необходимостта от нова американо-японска стратегия ставаше все по-належаща.

Снимка: ЕПА/БГНЕСMichael Reynolds

След нахлуването на Русия в Украйна, Фумио Кишида многократно изтъква, че "Украйна днес може да бъде Източна Азия утре". Инвазията предизвика силна тревога, че липсата на адекватен отговор може да доведе до война в Азиатско-тихоокеанския регион.  

За разлика от много западни демокрации, Япония успя да се абстрахира от проявите на популизъм и изолационизъм през годините.

Но страната доказа, че е способна да се придържа към принципите на международния ред.

Снимка: ЕПА/БГНЕСMichael Reynolds

Затова и в момент, когато фокусът на САЩ се измества от войните в Европа и Близкия Изток към Азия, ролята на Япония за бъдещето на глобалния мир става все по-значима.  

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:36, 15 апр 24

Тия японци са големи глупаци,много бързо забравиха Хирошима и Нагасаки.......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама