Тъмната страна на Луната

16:25, 09 май 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Китай стартира една от най-амбициозните си космически мисии. Проучване обратната страна на Луната. Ако планът на Пекин се окаже успешен, учените за първи път ще се докоснат до едно от най-мистериозните места в Космоса.

Ракетата носител беше изстреляна от остров Хайнан в Южен Китай. Кръстена е "Chan’e-6", на китайската богиня на Луната. Нейната 53-дневна мисия има за цел да донесе за анализ около 2 кг. лунни проби. По план сондата трябва да се приземи меко в басейна на Южния лунен полюс, наречен Ейткън.

Това е първата от три мисии до Луната, които Китай планира да проведе през това десетилетие. Всичките са без екипаж. "Chan’e-7" ще търси вода на Южния полюс, а "Chan’e-8" ще се опита да положи основите за изграждане на международна изследователска станция на Луната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WU HONG

Преди 5 години Китай стана първата страна, която приземи марсоход на обратната страна на Луната. А сега държавата иска, до 2030 г., да изпрати и първите си астронавти до спътника.

Както и да инсталира сонди за събиране на проби от Юпитер и Марс.

Програмата на Китай за изследване на Луната е един от най-ярките сегменти в нарастващото присъствие на нацията в космическите изследвания. Мисията "Chan’e-6" е само начален етап на една дългосрочна стратегия, която се съсредоточава пряко върху активното използване на космическото пространство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/XINHUA LIU FANG

Стъпка по стъпка азиатската страна развива логистични способности, които ще могат да асистират нейната цивилна и военна космическа мощ. По този начин Пекин постига огромно стратегическо предимство пред Съединените щати, в т.нар. тактически реагиращо космическо изследване (TRSL).

"TRSL е способност за бърза замяна на спътници, повредени или унищожени. Случайно или по време на военен конфликт. Докато повечето космически изстрелвания отнемат няколко месеца, поради сложността на подготвителния процес, при TRSL изстрелването може да се осъществи за не повече от няколко дни след заданието. Като това трябва да е възможно по време на конфликт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LIAN ZHEN CHINA OUT

Имайки предвид зависимостта както на американските, така и на китайските въоръжени сили от сателитни системи за водене на съвременна война, страната, която е в състояние бързо да възстановява способностите си в орбита, ще дава предимство при конфликтни сценарии от висок клас", твърди Сам Бресник от CSET за Breaking Defence.

https://breakingdefense.com/2023/08/chinas-rapid-space-launch-advantage-and-how-the-us-can-try-to-counter-it/

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SARAH MEYSSONNIER

Така че за Китай TRSL е стратегически избор. През проекта държавата изгражда своят вариант за устойчивост. Пекин се цели не само в утвърждаване на мястото си в космическите изследвания, но и към лидерска позиция в предстоящата и неизбежна "космическа ера".

Това включва цялата космическа логистика на Пекин. От операции по изстрелване на ракети до изграждане на големи сателитни „съзвездия“. Китай смята, че развитието на TRSL ще се окаже ключово при евентуален световен конфликт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LIAN ZHEN CHINA OUT

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама