Крайни мерки срещу крайнодесни мераци

18:20, 14 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) е официално заподозряна в екстремизъм. Съдът в Мюнхен постанови, че има основание да смята, че "значителна част от AfD цели да предостави на германските граждани с миграционен произход обезценяване на правовия статут".

С други думи, съдът подозира "Алтернатива за Германия" и нейните поддръжници в желание да създадат двуслойно общество. По план, хората смятани за "етнически германци", трябва получат повече права от хората, чиито семейства са дошли от чужбина.

Според германската конституция обаче това би било незаконна дискриминация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JENS SCHLUETER

Към днешна дата, в страната съществуват сериозни законови пречки пред осъществяване на държавно наблюдение над политически партии. Но съдебното решение означава, че отсега нататък разузнавателните служби ще могат да следят дейностите и комуникациите на AfD.

Тази процедура е необходима поради опита на Германия с диктатурата и потисничеството през 20-ти век.

Затова германското правителство определя удара по AfD като победа. "Днешното решение показва, че ние сме демокрация, която може да бъде защитена", казва министърът на вътрешните работи Нанси Фезер. "Това е доказателство, че германската държава разполага с необходимите инструменти за защита на демокрацията от заплахи. Не само отвън, но и отвътре", добавя тя.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHRISTOPHER NEUNDORF

Защо ни е важно? 

Политическият пейзаж на Европа преживява значителни промени и нарастващата известност на крайнодясната "Алтернатива за Германия" е процес с дългосрочни последици. Нейният възход не само сигнализира за обрат в нагласите на германското общество, но резонира и с политическата динамика в цяла Европа.

А това може да окаже силно върху стабилността на ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOHANNES STEIN

Взаимосвързаността на европейската политика означава, че възходът на крайнодясна партия в голяма държава от блока ще вдъхнови подобни движения и на други места. Което може да дестабилизират политическото равновесие.

Всяка идеологическата фрагментация спъва способността на ЕС да реагира ефективно на кризи. И подкопава усилията за по-дълбока интеграция и солидарност в европейските общества.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANNA SZILAGYI

Германия със сигурност съзнава последиците от полицейски мерки срещу конкретна политическа партия. Но позицията ѝ на крайъгълен камък в Европейския съюз ѝ отрежда прекалено голяма отговорност, за да си позволи целите на AfD да се материализират. 

Така че, стабилизирането на германската вътрешна политика ще донесе повече стабилност и за останалите европейски държави.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CLEMENS BILAN

 

 

 

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:35, 15 май 24

Пълни глупости,истината е,че окопалите се паразити от сегашната власт са в паника от загубата на доверие сред хората след безумните мерки за ковида и след срива на германската икономика заради безсмислените санкции срещу Русия и се чудят как да дискредитират алтернатива за Германия с увеличаващите се привърженици.Урсула и Шолц и демокрация са две взаимоизключващи се понятия.Време да си понесат последствията за безумията,както и останалите им "колеги" -лидери от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама