Back to school

07:25, 22 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Военното превъоръжаване на Германия търси решение на един най-чувствителните въпроси за съвременните армии – недостигът на войници.

Oт известно време, министърът на отбраната Борис Писториус, обсъжда възможни модели за повторното въвеждане на наборната служба. И вече доста политически фигури подготвят почвата за въвеждане на промените.

Писториус иска да отмени решението на Германия да се откаже от задължителната военна служба. По време на посещение в Съединените щати, той подчерта, че ,,времената от 2011 г. насам са се променили“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Според него политическото блокиране на идеята би било ,,грешка“. ,,Убеден съм, че Германия се нуждае от нова форма на военна повинност“, каза той по време на реч в университета ,,Джон Хопкинс“.

За социалдемократа това е необходима стъпка от плана за ,,осигуряването на военна стабилност“.

,,Германската армия, с редовен състав от приблизително 180 000 войници, стана твърде малка. Това е реалност, за която предупреждаваме от известно време“, добави той.

Германският външен министър Аналена Бербок, Снимка: ЕПА/БГНЕС/CLEMENS BILAN

Правителството е изчислило, че към момента страната се нуждае от 230 000 войници, за да осигури пълна отбранителна готовност. С тези цифри под ръка Борис Писториус е на обиколка из различни държави, за да анализира възможните модели на военна служба.

Сред тях попада и този на Швейцария, където мъже и жени, навършили 18 години, трябва да попълват въпросник за физическата си годност и да отговорят дали биха желали да отбият доброволната военна служба.

Защо ни е важно?

Бидейки една от най-големите икономики в Европа и централен член на Съюза, решенията на Германия, имат потенциала да променят военните стратегии на целия континент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Във вътрешнополитически план, намеренията на германския министър на отбраната отразяват все по-голямата обществена подкрепа за засилване на действията по осигуряване на националната сигурност.

При положение, че сработи, подобна тенденция може да насърчи чувството за споделена отговорност и солидарност и в рамките на ЕС. В полза на оспорваната идея за колективната европейска отбранителна идентичност.

Чрез повишаване на военната си готовност Германия би могла да промени военната динамиката на целия континент. А локалните дебати, по този наболял въпрос в страната, могат да провокират мащабна европейска дискусия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CLEMENS BILAN

Относно същността на гражданския дълг и значението на националната идентичност.

Защото Европа продължава да се лута във вече много усложнената материя на съвременната сигурност. Но динамиката на времето налага на континента светкавично да преустрои своята отбранителна стратегия. Която да бъде адекватна на военните конфликти, бушуващи под прозорците му.

Така, повторното въвеждане на задължителната военна служба в Германия най-вероятно ще има мащабни последици за отбранителната политика на останалите страни от ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CLEMENS BILAN

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама