Пробуждане

07:55, 28 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Норвегия, заедно с Ирландия и Испания взеха решение официално да признаят палестинската държавност, въз основа на границата на страната отпреди 1967 г.

Очаквано, Палестинската власт и Хамас приветстват това развитие, докато израелското правителство предприе бързо изтегляне на своите посланици от Осло, Дъблин и Мадрид.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Министър-председателят на Норвегия Йонас Гар-Стьоре обясни, че решението на страната му се основава на ,,подкрепата за умерените сили, в един продължителен и жесток конфликт“.

Според него този ход представлява инвестиция в ,,единственото решение“, което може да донесе траен мри в Близкия Изток – наличие на ,,две държави, живеещи една до друга в мир и сигурност“. 

Йонас Гар-Стьоре Снимка: ЕПА/БГНЕС/ERIK FLAARIS JOHANSEN

 

За норвежките власти правенето на подобно признаване се възприема като ,,важен символичен ход“. Те посочват, че подобно действие е по-лесно от ,,прекратяване на всички инвестиции, свързани с Израел, от норвежкия суверенен фонд“.

,,Вярваме, че единственото решение на този конфликт се корени в официалното признаване на суверенитета и на двете страни“, съобщава премиерът на Ирландия Саймън Харис.

ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Испанският премиер Педро Санчес, от своя страна, прави опит да характеризира решението като такова, което няма антиизраелски подбуди. ,,Това признаване не е срещу народа на Израел и със сигурност не е срещу еврейския народ“, казва той. ,,Не е и в полза на Хамас. То е с цел да гарантира спокойното съвместно съществуване на хиляди хора“.

Към момента по-голямата част от света вече е признала палестинската държава. Над 140, от 193 държави-членки на ООН, са направили признанието си официално. Но само някои нации от 27-членния Европейски съюз попадат сред тях.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Защо ни е важно?

Признаването на Палестина от Норвегия, Ирландия и Испания има потенциала да изостри съществуващите разделения, в рамките на Европейския съюз, по отношение на политиката в Близкия Изток.

Съюзът отдавна се мъчи да докаже че има единна и ефективна позиция по израелско-палестинския конфликт. Но страните-членки непрекъснато демонстрират различни възгледи по въпроса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAIM TZACH

Подобно несъответствие в настоящия геополитически момент обаче разклаща единната външна политика на ЕС. Това подкопава доверието и ефективността му на международната сцена.

Ще повлияе на пряко и на връзките с Израел, който може да счете това признаване като враждебен акт.  

Признаването на палестинската държава от Ирландия, Испания и Норвегия е ключово събитие в контекста на продължаващия конфликт и на бързо променящата се международна дипломация. То очертава перспективите, но и опасностите, пред така желания мир в Ивицата Газа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIM LO SCALZO

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама