Игра по нови правила

21:20, 02 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Президентът на САЩ Джо Байдън даде разрешение на Украйна да използва дарените американски боеприпаси за нанасяне на удари в руска територия. Въпреки, че към момента това решение е съпроводено с условие - оръжията да бъдат използвани само за цели близо до Харков.

Това се случва след като Русия постигна значителен напредък около града, в североизточната част на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHUCK KENNEDY

По думи на американският държавен секретар Антъни Блинкен, представители на украинското правителство са били във Вашингтон с молба за получаване на зелена светлина. Блинкен посочи, че разхлабването на ограниченията бележи прекъсване на дългогодишна практика във външнополитическите отношения на САЩ.

,,Отличителна черта на подкрепата на САЩ за Украйна е, че успяваме да се адаптираме, докато условията и бойните полета непрекъснато се променят. Тъй като това, което Русия прави също се променя. Начинът, по който Москва преследва целите на своята агресия ни принуждава да се коригираме“, каза Блинкен по време на посещение в Молдова.

,,Убеден съм, че ще продължим да се справяме с тази задача“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LISE ASERUD NORWAY OUT

Първоначално ограниченията, възпиращи Украйна да стреля по руска територия с американско оръжие, се базираха на опасения за ескалацията на войната. Настоящата промяна не се базира само на молбата от Киев Влияние оказа промяната в курса на европейските съюзници. Както и „тихите“ призиви от страна на НАТО.

Защо ни е важно?

Решението на администрацията на президента Байдън бележи сериозната промяна в американската външна политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALEXANDER KAZAKOV

То отразява начина, по който се изменят стратегическите приоритети и международните норми в хода на руско-украинската война. В исторически план САЩ винаги са били предпазливи при предоставяне на офанзивни способности на съюзнически нации, които са в конфликт с големите сили. Особено с държави, притежаващи ядрено оръжие, като Русия.

Но е настъпил етап, в който САЩ полагат основите на нова стратегия за възпиране и ограничаване. Защото трябва да се нагодят към динамичната ситуация.

Овластявайки Украйна да предприема по-агресивни действия, Вашингтон цели да увеличи руските разходи за поддържане на военните си операции. Този подход може да послужи като предпоставка за започване на преговори и „уреждане“ на конфликта. Или поне за допълнително оказване на натиск върху Москва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Подходът на САЩ подчертава съгласуваните усилия, които се полагат за укрепване на съюзниците. Като така се подобрява общата стратегическа мощ.

Разрешението за Украйна подчертава ангажимента за подкрепа. Но вече не само за дефанзивна, а и за нападателна такава.

Затова настоящата мярка може да се разглежда като сигнал към всички съюзници и партньори на САЩ, че Америка е готова да предостави значителна подкрепа на всеки, застанал на нейна страна.

Особено при наличие на екзистенциална заплаха.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SHAWN THEW

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:09, 02 юни 24

Някакви самозабравили се глупаци ,вярващи че са вечни и недосегаеми си мислят,че могат да спрат хода на историята?!Блинкен беше толкова жалък с речта си от София-крещеше истерично :вие трябва да умрете,за да е велика Америка!И много приличаше на Хитлер от 1941 година,а всички знаем как свърши.Нито Русия,нито Украйна са членове на НАТО и ЕС,тогава какво търсят янките на 3000км от собствената си територия?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама