Геополитика ала Рус

19:50, 23 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Когато Съединените щати със своите съюзници обявиха, че Украйна може да нанася удари с техни оръжия на руска територия, Владимир Путин поднови заплахите си. Руският президент разпореди провеждане на учения за използване на тактически ядрени оръжия и каза, че обмисля промяна в доктрината за тяхната действителна употреба.

За да подчертае сериозността на намеренията си, руският лидер дори отиде в Северна Корея и възобнови пакта, от епохата на Студената война, за взаимна отбрана с Пхенян.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

От там Путин директно предупреди САЩ, че може да въоръжи допълнително Ким Чен Ун, в отговор разхлабването на ограниченията за украинската армия.

"Западняците доставят оръжия на Украйна и твърдят, че "ние изобщо не контролираме нищо тук", каза той в четвъртък, без да признае останалите ограничения, които Вашингтон и неговите съюзници са поставили на Украйна.

С това и другите предупреждения, отправени по време на двудневната визита до Северна Корея и Виетнам, Путин очерта новия етап за отношенията между Русия и Запада, в контекста на войната с Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Те идват след период на известна разсеяност и политическа несигурност сред основните поддръжници на Киев. Особено във Франция и САЩ, където предстоят знакови избори.

Защо ни е важно?

Отвъд потенциалното използване на ядрено оръжие, руският лидер се стреми да докаже, че е способен да оказва натиск на Запада по много начини и от много различни места.

Това обаче, заедно с настоящите политически колебания в САЩ и Европа, създава спирала от (без)действия, в която представата кой в действителност има контрол над случващото се става все по-мъглява.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Руската външна политика в момента се гради единствено около провеждането на войната с Украйна. Във всяко нейно действие могат да бъдат разпознати няколко основни цели. Търсене на съюзници, които са готови на подкрепа за руската икономика, което би укрепило руската военна машина. И ползване на всевъзможни начини, тези партньорства да бъдат огласени, насаждайки колебания в успеха на санкциите у САЩ и техните съюзници.

Така че, сближаването със Северна Корея е опит за диверсификация на икономическите партньори на Русия. Тъй като западните пазари за момента остават недостъпни, Москва се нуждае от създаването на нови и сигурни контакти. Страни, за които санкциите просто нямат никакво значение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

А Северът, въпреки собствените си икономически проблеми, предлага неизползвани ресурси, заедно с потенциални пазари.  

Като допълнителен бонус, ангажирането със Северна Корея, може да се окаже ключов ход, който да позволи на Русия да стане важен играч на Корейския полуостров. Регион, който е от стратегическо значение както за Съединените щати, така и за техните съюзници.

Особено за Южна Корея и Япония.

Подобни партньорства ще позволят на Москва да упражнява съществено влияние върху регионалната динамика. И потенциално ще усложнят стратегическите изчисления на Запада.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GAVRIIL GRIGOROV

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама