Тефлоновият Марк

18:00, 24 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Нидерландският премиер Марк Рюте е на път да стане новият генерален секретар на НАТО, след като неговият единствен съперник отпадна от надпреварата. В края на миналата седмица румънският президент Клаус Йоханис информира Алианса, че оттегля кандидатурата си.

Към момента верният съюзник на Украйна и отявлен критик на руския президент, се ползва със значителна подкрепа. Дори Унгария премахна ветото си над кандидатурата му, след като получи писмено уверение от Рюте, че Будапеща няма да бъде заставена да участва в новите планове на военния съюз за подпомагане на Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Консенсусът относно Марк Рюте идва само седмици преди съюзниците да се съберат във Вашингтон за годишната среща на върха. Там Алиансът ще се готви за възможността Доналд Тръмп отново да стане президент. Защото тревогите на държавите-членки стават все по-силни. Особено след като през февруари Тръмп каза, че ще насърчи Русия да атакува страните от НАТО и обмисля напускането на 75-годишния военен съюз.

Защо ни е важно?

Рюте е първият либерал начело на Нидерландия за почти сто години. Бил е министър-председател в четири кабинета. И не случайно е известен с прякора Тефлоновият Марк. Защото е ловък и практичен политик, който е готов да работи във всякакви формации, стига това да решава проблемите от дневния ред.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/REMKO DE WAAL

Дългогодишният опит на Марк Рюте като европейски лидер му дава пространно разбиране за стратегическите приоритети на НАТО и политическата динамика в рамките на Алианса. Неговото ръководство има потенциала да осигури стабилност и приемственост в критичен за НАТО момент. Най-вече ако изборите в САЩ доведат до значителни промени в американската външна политика.

САЩ играят централна роля в НАТО, както по линия на военния капацитет, така и по отношение на неговото стратегическо направление.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FILIP SINGER

Точно това прави резултатът от предстоящите избори толкова значим за бъдещото управление на Алианса. Изходът от този процес ще има силата да засили или да наруши настоящите стратегии и стабилността на военния съюз.

Избирането на Рюте за генерален секретар на НАТО най-вероятно ще засили тенденцията за укрепване на чисто европейските отбранителни способности. Като се има предвид произхода му, той ще пледира за увеличен европейски принос към НАТО.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CLEMENS BILAN

Това е особено важно в светлината на евентуалното уклончиво участие на САЩ.

Чрез укрепване на отбранителните инициативи сред европейските държави-членки и насърчаване на по-големи инвестиции във военна мощ, Рюте може да се превърне в гарант, че НАТО ще остане стабилна и издръжлива. Независимо от промените във външната политика на САЩ.

Така че, какъвто и да бъде изходът от изборите в САЩ, на Марк Рюте ще се наложи да навигира НАТО в един тежък период на глобални, политически и военни, предизвикателства.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ROBIN UTRECHT

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:36, 25 юни 24

Тоя излезе по голям хитрец от Урсула и Шолц.След като се провали като "европейски лидер" и вероятно е най -стабилна подлога на американците реши да се спаси да не го линчуват собствените му сънародници.Високи постове се дават или за послушание или за да затворят устата на някого.Така стана с Урсула-баба ви Меркел реши да се отърве от некадърничката и я прати да се вихри в ЕП.Така стана с Кьовеши-нито се чу ,нито се видя повече след създаването на някаква европейска прокуратура.Така стана и с нашата омбудсманка Диана Ковачева-понеже пречи на олигарсите да крадат-айде в ЕП.......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама