Армията на поетите и студентите

11:05, 29 юни 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Мианмар, държава от Югоизточна Азия, отдавна е погълната от една от най-смъртоносните и упорити граждански войни в света. Породен от етническо напрежение и политически борби, конфликтът бушува от десетилетия без да има ясен край.

И все пак последните събития водят до появата на изненадващ за страната обрат: безпрецедентна вълна от млади, образовани хора от градските центрове се присъединяват доброволно към редиците на бунтовниците. Тази неочаквана група, включваща студенти, поети, баристи и други млади професионалисти, сега води до значителна промяна в хода на събитията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MAUK KHAM WAH

2023 World Press Photo Contest Regional Southeast Asia and Oceania Singles winner image

Новите лица в тази бунтовническа вълна се различават значително от традиционните участници. Те са добре образовани, разбират технологичните достижения на модерния свят и повечето произлизат от средната класа.

Със своята свежа енергия и нови стратегии те значително обновяват мианмарското съпротивително движение.

Например студенти, с умения в инженерството и технологиите, допринасят за разработване на импровизирани оръжия и комуникационни мрежи, докато художници и поети използват уменията си, за убедителна пропаганда, с която да повишават морала на войниците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SOMRERK KOSOLWITTHAYANANT

Нещо повече, „новата вълна“ стимулира хора от всички слоеве на обществото, дори от най-заможните, да не остават безучастни. Тяхната енергия вдъхновява много други да подкрепят съпротивата. Независимо дали чрез финансови дарения, осигуряване на убежища или физическо участие в битки.

Младите бойци формират сплотени общности в рамките на бунтовническите лагери, обединени от споделен опит и идеали. Чувството за другарство се оказва от  решаващо значение за поддържане на морала в суровите условия на партизанската война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NYEIN CHAN NAING

Мотивите за присъединяване към въоръжената борба, разбира се са различни. Мнозина имат лични опит - при насилствено потушаване на протести от страна на военните и произволното задържане на активисти. Други са водени от дълбокото чувство на солидарност с етническите малцинства, които от десетилетия страдат от потисническото управление на армията.

Но всички ги свързва осъзната необходимост от изграждане на функционираща демокрация и справедлив живот.

За успеха обаче им се налага да се борят с много предизвикателства, на бойното поле и извън него. Военната хунта си остава страховит противник, снабден с превъзхождаща огнева мощ и много ресурси.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUNGROJ YONGRIT

Освен това, суровата реалност на войната оказва тежко влияние върху физическото и психическото състояние на тези младите доброволци. Мнозина вече се сблъскват с неизвестността след ескалацията на конфликта и загубата на другари.

Издръжливостта и изобретателността на младия човек винаги са провокирали израстване на обществата. В случая с Мианмар тази нова вълна от мотивирани хора възражда надеждата за изтощеното от войната население. Всичко показва, че е дошло време  да бъде поставен края на този конфликт.

Но за да не бъдат младите хора просто принесени в жертва, продемократичното движение се нуждае от много стабилна външна подкрепа. Засега санкциите и международния дипломатически натиск оказват слабо влияние върху хода на конфликта и не променят поведението на хунтата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FAZRY ISMAIL

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама