Като в анимационен филм

07:32, 01 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Италианска компания за анимация се съгласи да плати на Министерство на финансите в САЩ 538 000 долара за "очевидни нарушения" на американските санкции към Северна Корея. Причината е паралелен бизнес с държавното анимационно студио на северна Корея.

Това е първият случай, в който американското Министерство налага глоба, свързана с филмовата и анимационната индустрия на Пхенян. Въпреки това, според експерти, севернокорейците правят таен бизнес с чуждестранни компании от десетилетия. Което им позволява да набавят жизненоважни приходи за изолирания и въоръжен с ядрено оръжие режим в страната.

Източник: mondotvstudios.com

Американското разследване твърди, че базираната в Рим фирма за анимации "Mondo TV", е изпращала банкови преводи през институции на САЩ, за да заплаща на водещото студио на Северна Корея - SEK.

По данни на Министерството на финансите, за периода между май 2019 г. и ноември 2021 г., са били преведени около 538 000 долара. За да обработи плащанията, SEK използва "компании на трети страни" в Китай и САЩ, които имат сметки в различни американски банки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIM LO SCALZO

Въпреки че много компании често несъзнателно наемат севернокорейски работници, ръководителите на "Mondo" не са си правили илюзии с кого си имат работа. Защото в договора за аутсорсинг изрично се посочва Северна Корея.

Бизнес отношенията между "Mondo" и SEK започват през 90-те години на миналия век. Тогава ,,Mondo“ възлага анимационни работи на подизпълнители на SEK „за различни програми, включително анимация за деца“. Американските власти посочват, че "Mondo" дори е бил домакин на аниматори от SEK, които са пътували до Италия за обучение, осигурено от италианската компания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FRANCK ROBICHON

Защо ни е важно?

Докато лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун продължава да парадира с ядрения си арсенал, американските служители полагат огромни усилия, за да проследят и прихванат милиарди долари, които според тях севернокорейски хакери и ИТ специалисти са откраднали или спечелили незаконно в чужбина през последните няколко години.

Заедно с Русия, Северна Корея е сред най-тежко санкционираните правителства в света. Но севернокорейската анимационна индустрия е пример за това колко алтернативни канали за осигуряване на приход си е създал режимът в Пхенян. Включително сред най-големи си врагове.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FRANCK ROBICHON

Обстоятелството, че в мрежата има участие на европейски държави, заобикалящи санкциите срещу Северна Корея, може допълнително да подкопае доверието и сътрудничеството в международната общност.

Разкритието на подобна схема води до значително нарушаване на т.нар. баланс на силите. Защото случаят подчертава уязвимостта не само на американската, но и на европейските финансови системи и регулации. И то във време, в което всеки ход в деликатните международни отношения има особено голямо значение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама