Непотизмът на Бангладеш

06:15, 18 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Училища и университети в Бангладеш са затворени до второ нареждане, след като шестима души бяха убити при протести срещу квотите за държавни длъжности.

Мярката е заради продължаващите митинги против системата, организирани от студенти.

Тяхното искане е да бъдат запазени някои работни места в държавния сектор. По специално, тези за роднини на герои от войната, които са се борили през 1971 г. за независимост от Пакистан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

Всъщност една трета от постовете са запазени за членове на семейства, категоризирани като герои от войната. Но студентите твърдят, че системата е дискриминационна и искат назначаване въз основа на заслуги.

През седмицата столицата Дака и няколко града, станаха свидетели на сблъсъци между поддръжниците на движението против квотите и техните противници. Стигна се до употреба на тухли и тояги

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

Властите съобщиха, че трима души са били убити в пристанищния град Читагонг, двама в Дака, а един студент е бил убит от заблуден куршум в град Рангпур. Това принуди правителството да разположи паравоенни формирования в пет основни града.

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпите.

Защо ни е важно?

Това не е познатият сценарий, в който студентите-демократи се борят за правдини, а държавата-изедник ги малтретира. Защото Бангладеш е държава, която до скоро беше считана за една от най-бедните в света, но сега попада сред най-бързо развиващите се икономики в Азия.

По изчисления на Световната банка, за двайсет години, повече от 25 милиона души са се измъкнали от бедността. Докато през последното десетилетие доходите на глава от населението са се утроили.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

Самата система за разпределение на работата в Бангладеш използва многостранен подход.

Базирана на квоти, тя има за цел да насърчи приобщаването, чрез запазване на работни места за жени, етнически малцинства, маргинализирани групи и хора с увреждания. Този механизъм осигурява представителство и възможности за онези, които инак биха се провалили на конкурентния пазар на труда.

От друга страна, непотизмът също играе важна роля при разпределяне на работните места.

Непотизмът е практика, при която се фаворизират роднини или приятели, като често заобикаля принципите на и справедливостта и меритокрацията. Тя осигурява доверие и лоялност, но демотивира останалите служители.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

В бързо развиващата се икономика на Бангладеш наличието на подобен феномен се превръща в пречка за растежа. Защото, когато работните места се разпределят въз основа на лични връзки, а не на заслуги, рискът от назначаване на неквалифициран персонал се повишава значително.

Това забавя ефективността и влошава качеството на продукта, независимо от вида на работното място.

Справянето с трудовия непотизъм изисква не само системна, но и културна промяна в критериите за наемане. Докато квотите гарантират приобщаване, а назначаването въз основа на заслуги насърчава ефективността, той ще продължи да препречва пътя на Бангладеш към икономически просперитет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MONIRUL ALAM

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама