Дипломация в плаващи пясъци

21:00, 23 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лидерите на палестинските фракции, включително съперниците "Фатах" и "Хамас", подписаха в Пекин декларация за изграждане на единно обединение. Китайските медии определиха това като дипломатически пробив и знак за новата роля на Китай като мирен посредник в близкоизточните конфликти.

Като ключов аспект от дебата за преустановяване на битките в ивицата Газа, в последните месеци, се открои въпросът кой ще управлява анклава след приключване на войната?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PEDRO PARDO

За мнозина възможностите са само две - продължаваща израелска окупация или някаква форма на палестински контрол. Но израелското правителство отхвърля всяко предложение, включващо "Хамас" или контролираната от "Фатах" палестинска власт.

На този фон срещата между лидерите на отделните палестински фракции откроява необходимостта от сформирането на палестинско правителство. Според присъствалите, първата стъпка към това е провеждане на легитимни избори.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PEDRO PARDO

Китайският министър на външните работи Ван И определи срещата като "исторически момент за каузата Свободна Палестина". Според него тя е очертала "консенсус около създаване на временно правителство за национално помирение, което да управлява Газа след войната".

В продължение на десетилетия Китай оставяше на Съединените щати да водят сложната дипломация в Близкия Изток. През последните години обаче Пекин все по-открито пробва да се позиционира като миротворец, през някои от най-напрегнатите конфликти по света.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PEDRO PARDO

С характерния си прагматичен и многостранен подход, китайската намеса в близкоизточната политика контрастира силно с тази на Запада.

Докато фокусът на западния свят често пада върху геополитическо господство и военна намеса, този на Пекин се насочва към насърчаване на икономически връзки, осигуряване на енергийни ресурси и гарантиране на регионална стабилност чрез дипломация.

Този начин на действие постепенно печели на Китай репутация на неутрален и надежден партньор.

Муса Абу Марзук от Хамас Снимка: ЕПА/БГНЕС/PEDRO PARDO

Това му позволява да се ангажира не само с палестинския въпрос, но и с по-голям кръг от участници в региона като Иран, Саудитска Арабия и Израел. Ключов елемент за постигане на подобен резултат е способността на Пекин да поддържа добри отношения с държави, които си съперничат.

Междувременно западният подход към Близкия Изток винаги пропуска конкретиката на палестинския въпрос. И се съсредоточава предимно върху големите геополитически цели - борбата с тероризма, петролната осигуреност и ядрената дисциплина на Иран.

Махмуд Алул от Фатах Снимка: ЕПА/БГНЕС/PEDRO PARDO

Това в неизбежно води до маргинализиране на съществените регионални въпроси и намалява шансовете за разрешаване на двустранните спорове. Което води до нови цикли на насилие.

В този контекст палестинският въпрос отдавна е определящ за бъдещето на близкоизточната геополитика. А субектът, който ефективно успее да посредничи за прекратяване на този конфликт, ще спечели доверие и съществено дипломатическо влияние.

В региона и на международната сцена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PEDRO PARDO

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама