Относно: Джей Ди Ванс

08:05, 26 юли 24 / Относно: Шрифт:

Политическите му позиции са смесица от традиционен консерватизъм и популистка реторика. Коментира активно търговия, имиграция, наркотици. И поставя темите в контекста на американската работническа класа. Като пасването с популизма на Тръмп е очевидно. Двамата споделят не само идеята за "Америка на първо място", но и скептицизма си относно глобализацията.

Затова неговата роля в предстоящите американски избори е изключително важна. Най-малко заради историята с победата над личните несгоди. Която, в комбинация с крайните му политически позиции, резонира с изключително широк спектър от американските избиратели.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MAXWELL

Въпреки че, поне засега, Джеймс Дейвид Ванс не е заявявал апетит за президентския пост, действията му подсказват голям интерес към бъдещата посока на Републиканската партия.

Ето какво мислят световните медии по въпроса.

"Ако до преди няколко месеца Джей Ди Ванс се страхуваше от влиянието на Доналд Тръмп, описвайки го като "Американският Хитлер", сега няма нищо против да стане негов вицепрезидент. Тръмп и Ванс всъщност имат много общи неща. Включително това, че и двамата са измамници, които презират най-запалените си поддръжници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Въпреки силната конкуренция, Ванс може да се окаже най-циничната фигура в съвременната американска политика. Защото, докато за Тръмп никога не е ясно дали наистина вярва в неверните неща, които казва, то Ванс е достатъчно умен, за да осъзнава шанса си и да се възползва от силата на гласа си". The New York Times, 18.07.2024

"Години наред Ванс играе ключова роля в елитните ешелони на Новата десница. Тя е нещо като интелектуалното крило на тръмпифицираната Републиканска партия. Което включва много от хората, отговарящи за т.нар. "Проект 2025".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER

Тази смесена група от интелектуалци, активисти, политици и влиятелни фигури се придържа към различен набор от вярвания, дори понякога има различни политически цели.

Единственият инстинкт, който споделят Ванс и останалите от новата десница, е дълбокият скептицизъм към съвременния феминизъм и равенството между половете. Или това, което новата десница определя като "идеология на пола".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MAXWELL

Откритият шовинизъм, който се стреми към заличаване на голяма част от постиженията на феминизма, е една от най-очевидните обединяващи нишки на това разнородно движение. Изборът на Тръмп за вицепрезидент помазва Ванс и го внедрява в културната война на MAGA". POLITICO, 24.07.2024

"Пресният опит за покушение над Тръмп ясно показа колко бързо един вицепрезидент може да бъде вкаран в действие. Освен това Тръмп вече задминава президента Байдън като най-възрастния избиран досега. Ако, на 78, Тръмп наистина спечели през ноември, може да изкара и само един мандат. Което ще направи от Ванс фаворит за републиканската номинация и негов естествен наследник.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER

Ванс е едва на 39 и това предвещава дълга и влиятелна политическа кариера под прожекторите на националната сцена". The Newsweek, 16.07.2024

"Предстои битка за идентичността на Америка. Традиционно изборът на вицепрезидент има за цел да увеличи привлекателността на партията. И доказва ангажимент към части от електората или определени избирателни райони.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MAXWELL 

През 2008 Барак Обама избра Джо Байдън, за да балансира расово своята кандидатура. А Байдън на свой ред посочи по-млада цветнокожа жена, за да вдъхнови и признае критичното значение на цветнокожите. Тръмп също имаше възможност да направи този по-традиционен ход, но той избра да бъде верен на себе си.

Една от най-големите опасности за тази страна е, че подобно на Тръмп, Ванс вече е доказал, че в случай на нужда е готов да използва агресия срещу онова, което вижда като "износена социална тъкан". The Guardian, 18.07.2024 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама