Суверенът срещу суверена

06:05, 05 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Масови протести избухнаха във венецуелската столица Каракас. след като бяха оповестени изборните резултати. Хиляди се събраха в центъра на града, за да покажат, че не вярват на президента Николас Мадуро. И на твърдението му, че е взел изборите.

Венецуелците твърдят, че няма да спрат, докато няма ново правителство.

Според масите промяна може да се случи само ако силите за сигурност се присъединят към тях. Но военните и полицията винаги са демонстрирали лоялност към президента, без да пропуснат и тази възможност. Като използват сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръскват опозиционните протести.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RONALD PENA R

Властите съобщават, че са арестували 750 души. Същевременно две от водещите неправителствени организации в страната посочват, че няколко са загинали, а десетки са били сериозно ранени.

Размириците са предизвикани от липсата на реални доказателства от броенето на гласовете. При това вече цяла седмица след края на изборите. Неофициално Николас Мадуро е извоювал трети мандат с 51%, докато съперникът му Едмундо Гонсалес е събрал 44%.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RONALD PENA R 

На фона на нарастващото недоволство опозиционните партии се обединяват в опит да поставят край на единайсетгодишното управление на Мадуро. Но верноподаниците, начело с главния прокурор Тарек Сааб, предупреждават, че всеки арестуван ще бъде обвинен в „съпротива на властта, а в най-сериозните случаи, в тероризъм“. 

Защо ни е важно?

Продължаващата консолидация на власт в ръцете на Николас Мадуро поражда значителни рискове за международния ред. Ситуацията не само изостря вътрешно политическата нестабилност, но  създава предпоставки за възникване на геополитически трусове.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RONALD PENA R 

Откакто встъпва в длъжност през 2013 г., Мадуро не спира да подкопава законодателната и съдебната власт, като гледа да си гарантира значителни правомощия в лицето на изпълнителната.

Тъй като и Националният избирателен съвет също е под негов контрол, резултатите от настоящите избори трудно могат да бъдат признати за нелегитимни. Това осветлява ерозията на демократичните норми във Венецуела. И обезсмисля основополагащите принципи на международния ред, които по принцип трябва да се основават на върховенство на закона, разделение на властите и зачитане правата на човека.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOSE JACOME

Съюзите на Мадуро със страни като Русия, Китай и Иран допълнително усложняват геополитическия пейзаж. През изминалите години тези държави предоставят финансова, военна и дипломатическа подкрепа на Мадуро. И му позволяват да съхрани властта си, удържайки на международните санкции.

В замяна президентът не се колебае да превърне Венецуела в стратегическа опора за тези страни в Латинска Америка - регион, традиционно свързван с влиянието на Съединените щати.

Присъствието на руски военни съветници, плюс солидни китайски инвестиции във Венецуела променят баланса на силите в региона. Ситуацията напомня динамиките от Студената война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/AILEN DIAZ

Мадуро е насърчаван от своите "приятели" и ползва с охота техния финансов и военен чадър. Но управлението му се фокусира единствено, върху благоденствието и оцеляването на... Мадуро.

А това изнервя глобалните играчи. И рискува международно участие в ескалиращото регионално напрежение.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:37, 05 авг 24

Ето къде е заровено кучето,Мадуро е лош и трябва да бъде свален само защото сътрудничи с Русия и Китай.Поредния опит на янките за цветна революция и внасяне на" демокрация" със сила отвън.Техните изтъркани номера вече не минават......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама