Десницата vs Англия

10:00, 06 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Миналата неделя размирници нахлуха и подпалиха хотели, ползвани за подслон на бежанци в Северна Англия. Насилието започна след като три момичета бяха заклани в Саутпорт, северозападна Англия, по-рано миналата седмицата.

Страната е принудена да се бори с най-лошите социални вълнения от години.

Крайната десница успя да активира антимюсюлмански и антиимигрантски протести след като разпространи вълна от дезинформация. Включително фалшивото твърдение, че нападателят е имигрант.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ADAM VAUGHAN

Полицията веднага уточни, че заподозреният е чернокож мъж, роден във Великобритания. Но негативната енергия вече беше отприщена.

Досега са арестувани стотици вандали. Премиерът на страната Кийр Стармър осъди насилствените протести през уикенда и предупреди, че замесените в насилствените актове ще бъдат изправени пред цялата строгост на закона.

„Хората в тази страна имат право на безопасност. Въпреки това видяхме мюсюлманските общности под прицел. Видяхме шурмове срещу джамии и други малцинствени общности, нацистки поздрави по улиците, атаки срещу полицията и ненужно насилие.

Всичко  придружено от расистка реторика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ADAM VAUGHAN

Така че не, няма да се свеня да нарека нещата такива каквито са - крайнодесен бандитизъм“, заяви Стармър от Даунинг стрийт в неделя.

Обръщайки се към сцените на насилие, най-вече в Ротърхам, Стармър описа „мародерски банди, които имат целят да саботират закона“ и подчерта, че бунтовниците не „представляват нашата страна“.

Защо ни е важно?

През последните години Англия става претърпя значителен скок в антиимигрантските настроения и протести. Голяма част от тях бяха дирижирани директно от крайнодесните сили.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ADAM VAUGHAN

Корените на това явление са съвкупност от социално-икономически, политически и културни фактори. Всички те са благодатна почва за провокиране и окрупняване на напрежението около имиграцията.

Референдумът за Брекзит от 2016-та беше повратна точка, която драматично засили дебата за имиграцията в Англия. Кампанията за напускане ефективно се възползва от страховете породени от „чужденците“. Точно те се превърнаха в централен лост за набиране на подкрепа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STR

Лозунги като „Върнете контрола“ паснаха идеално на избирателите, които вярват, че имиграцията подкопава тяхната културна идентичност и икономическото им благоденствие.

Постепенно обещанията за строг имиграционен контрол се превърнаха в обединяващ зов за хиляди от десните групи. А политическият вакуум и несигурността, породени от Брекзит са златна ниша за крайната десница. Застъпвайки се за радикални антиимигрантски политики, тя мобилизира натрупаната ярост.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STR

И за да улесни процеса десните често прибягват до разпространението на фалшива информация. Като основната нишка е, че имигрантите са заплаха за националната сигурност и културната хомогенност.

Затова справянето с безредиците не се свежда до оборване на конкретен екстремистки наратив, а до справяне с основните икономически и социални проблеми, които го пораждат.

Без всеобхватна стратегия за насърчаване на социалното сближаване и правдиво медийно представяне на информация, цикълът от насилие никога няма да бъде прекъснат.

Независимо колко ултраси ще попаднат в затвора, осъдени по най-бързи процедури.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STR

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама