Project 25

17:05, 17 авг 24 / Политика Шрифт:

Вероятно сте чували за "Проект 2025". Или от американски демократи, като Камала Харис, които предупреждават какво може да означава неговото изпълнение за хората в САЩ. Или от републиканци като Доналд Тръмп, които твърдят, че нямат нищо общо с него.

Проектът представлява амбициозна политическа инициатива, родена от известния мозъчен тръст "Heritage Foundation". В основата му е заложена идеята за премахване същината на федералното правителството, за което тръстът счита, че противоречи на консервативната идеология.

В допълнение, при потенциален втори мандат на Доналд Тръмп, се предвижда да бъдат въведени нови и крайни консервативни политики.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/EDWARD M. PIO RODA

В първата си част "Проект 2025" технически е манифест от над 900 страници, на които повече от 100 консервативни групи, излагат всички промени, които искат да осъществят ако Тръмп пак влезе в Белия дом. Следващите части включват предложения за нов персонал и обучение как трябва да оперира правителството.

Идеята е да бъдат уволнени хиляди квалифицирани държавни служители. Без значение, че служат в различни администрации от десетилетия. И независимо от политическата им принадлежност. Те трябва да бъдат подменени с подборка от лоялни консерватори.

В основата на смяната лежи убеждението, че огромна част от настоящите държавни служители няма да са съгласни с предвижданата консервативна реформа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOHN G. MABANGLO

Критиците на "Проект 2025" предупреждават, че заемането на позициите от "лоялисти" ще подкопае основополагащия принцип на непартийната държавна служба. И ще доведе до управление, движено от идеология, а не от ефикасна политика.

Освен промените в персонала, проектът, предвижда и мащабни политически реформи - демонтиране на ключови федерални институции и отмяна на някои защитени механизми, подкрепяни от предишни администрации.

Например - премахване на Министерството на образованието, намаляване на екологичните разпоредби и отмяна на свързаните с пола роли, създадени от администрацията на Байдън.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANNA ROSE LAYDEN

По отношение Министерство на образованието, манифестът предполага, че то трябва да бъде разпуснато от бъдещия консервативен президент. Според Тръмп щатите трябва да харчат полагащата се част от федералните средства без указание. Това ще им предостави свободата да използват парите за каквото решат, стига да е свързано с образование.

Ограничения ще бъдат наложени върху визовите програми, които улесняват влизането на високоплатени специализирани работници в страната. Допуска се и извършването на масови депортации, включително на непридружени непълнолетни.

Това ще позволи на имиграционните служители да извършват "граждански арести, задържане и извеждане на нарушители на имиграционните правила. Навсякъде в Съединените щати, без заповед, когато е необходимо".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/

В допълнение, в случаи на масова миграция, секретарят по вътрешната сигурност на страната ще разполага с правомощия да ограничава влизането на мигранти от списък с определени държави.

Проектът силно напомня за идеи, които се прокрадваха в общественото пространство през първия мандат на Тръмп. Защото негови автори са голяма част от бившата му администрация. Въпреки всичко той публично се дистанцира от Проект 2025.

В последните си изявления Тръмп дори заявява, че не е запознат с инициативата и отрича всякакво пряко участие. Което, разбира се е нелепо, най-малкото заради близките му връзки с ключови фигури от проекта. Като Кевин Робъртс например, който е президент на "Heritage Foundation". И самият твърди, че Тръмп е добре информиран за целите на инициативата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIM LO SCALZO

Заради предизборната кампания Тръмп вероятно иска да избегне реакцията на умерените гласоподаватели, които може да се притесняват от подобни крайни мерки. Но идеологическата рамка и екипът зад организирането на "Проект 2025" са необоримо свързани с първия мандат на Тръмп. И доказват, че това всъщност са политическите цели, които той преследва.

Иеята е да бъде разрушен балансът на силите във Вашингтон. И властта да бъде концентрирана в ръцете на предварително подбрана и крайно консервативна администрация. За да се заличат с лекота установените демократични норми.

Но чрез политизиране на федералната работна сила и агресивен политически дневен ред, една нова администрация на Тръмп ще подкопае доверието в държавните институции. И ще донесе фундаментална промяна в отношенията между правителството и американския народ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JUSTIN LANE

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама