Къща от карти

22:55, 25 авг 24 / Политика Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Седмици наред Камала Харис беше изправена пред необичайни предизвикателства. От провеждането на митинг против нейната воля в Мичиган, до появата на критики от Детройт, известен като крепост на демократите. И през цялото време, кандидатът за президент получаваше различни знаци.

В нейния случай едновременно мотивиращи и тревожни.

Трудностите по време на подобна кампания са от определящо значение. За електоратът е важно да наблюдава по какъв начин кандидатът се справя с проблемите под напрежение. За Харис рискът е най-голям заради продължителното отбягване на конкретна позиция по въпроса за Газа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Вероятно няма проблем, който да разделя Демократическата партия повече от подкрепата на правителството на САЩ, за "отмъщението" на Израел, след атаката на Хамас от 7 октомври.

Ако кампанията на Харис докаже, че тя не е в състояние да се справи с този проблем така, че да съхрани националното единство, тогава демократите може да не получат необходимото вътрешно доверие и през ноември просто да загубят.

Никъде позицията относно Газа не е чакана повече отколкото в щата Мичиган, който е известен като дом на една от най-големите арабски общности в страната. През последната година американците с арабски произход там масово отхвърлят Демократическата партия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLGA FEDOROVA

Те са възмутени, че президентът Байдън харчи парите от техните данъци, за да купува бомби, които убиват техните близки.

За "благодарност" са принудени да гледат един от предизборните клипове на Харис, където тя наистина казва, че в Газа са били отнети твърде много животи. Но повтаря и старата мантра за правото на Израел да се защитава.

Това разбира се напомня на всички за дългогодишните връзки на Камала с американската еврейска общност и израелските групи по интереси. Освен това, съпругът ѝ, Дъглас Емхоф, е в челните редици на инициативата против проявите на антисемитизъм след началото на войната в Газа. Кампания, подета официално от администрацията на Байдън

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JUSTIN LANE

В подобни условия заемането на конкретна позиция относно Газа е изпълнено с политически рискове. Демократическата база на Харис е сериозно разделена по въпроса и всяка грешна стъпка може да отблъсне част от нейния електорат.

Значителен брой прогресивни демократи, особено по-млади гласоподаватели и защитници правата на човека, изразяват силна подкрепа за палестинския суверенитет. Тези гласоподаватели критикуват политиката на САЩ за предоставяне на безкритична подкрепа на Израел. И призовават за отделяне на по-голямо внимание към защитата на цивилните.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WILL OLIVER

Нежеланието на Харис да възприеме напълно техните притеснения води до недоволство сред тези групи и ще намали избирателната им активност. Те със сигурност няма да гласуват за Тръмп, но ако не гласуват и за Харис, косвено ще го подкрепят. А битката, както чертаят проучванията, ще бъде изравнена.

В същото време, много от умерените демократи, заедно с голяма част от еврейско-американския електорат остават твърди поддръжници на Израел. За тези гласоподаватели липсата на недвусмислена подкрепа за правото на Израел да се защитава, се разглежда като предателство. Защото значителна част от тях възприемат отношенията между САЩ и Израел като ключов стълб във външната политика на страната.

В този смисъл всяка по-критична позиция, ще се възприеме като загуба на позиции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SARAH YENESEL

В идеалния случай Харис може да използва своята платформа и да се застъпи за по-балансиран подход. Но политическият пейзаж в САЩ е толкова поляризиран по темата, че едно невнимателно послание може да бъде изтълкувано като грешно или недостатъчно. И за двете страни в спора.

Така че, отношението на Камала Харис към войната в Газа е повече от въпрос на външна политика. То е критичният момент в нейната президентска кампания. Позицията, която избере ще повлияе на привлекателността ѝ за различните избирателни блокове. И може да повдигне съмнения около способността ѝ да ръководи американските международни отношения. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CAROLINE BREHMAN

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама