Подкрепям ли никого?

07:00, 01 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Как ВМРО ще бойкотира изборите?

Ако бъдем помолени да разкажем за това какви са българските политици, със сигурност една от чертите, които бихме им приписали е вкопчването във властта. А изборите можем да определим като онази златна възможност това да продължи да се случва.

В  контраст с тази тенденция от изпълнителния комитет на ВМРО обявиха, че е взето решение партията да не се яви на предстоящите парламентарни избори, въпреки че вече се е регистрирала за тях. Идеята е бойкот на изборния процес. От ВМРО аргументират това решение с твърдението, че „когато чужди посолства и маргинален вот диктуват българската политика, единственият избор е бойкот“. Патриотите също така заявяват, че „ни се предлагат избори без избор“ независимо от това за кого се гласува, ,,защото се очаква чужди геополитически вектори да съберат несъбираемото.“

„Моделът е сбъркан!“, посочват те още в декларация на изпълнителния комитет. И призовават ,,всички патриоти да изразят своя протест чрез активно гласуване с ''Не подкрепям никого''.

Предвид резултата на партията на последните парламентарни избори през октомври 2022 година, когато ВМРО получи подкрепата на едва 0,81% от избирателите, решението й да се оттегли от предстоящата надпревара не беше неочаквана възможност. Но това, с което дадената ситуация провокира, е активната кампания ,,Не подкрепям никого“.

Този подход се явява като антитеза на познатия принцип на вкопчване във властта. Макар и идеята на тази акция е да оттласне определено количество гласоподаватели от активния изборен процес, с подобен слоган партията би привлякла много повече симпатизанти, отколкото с активна предизборна кампания. Ако българският гласоподавател бъде разглеждан като потребител, а политическите партии като търговци, то ВМРО в този случай предлага продукт, който до момента не беше представян на пазара. ''Продуктовото позициониране'' сега е отправено не само към хората, които принципно симпатизират на ВМРО, но вече се прави опит за привличане и на немалката част от гласоподавателите, които традиционно гласуват с ,,Не подкрепям никого“. А за да бъде още по-привлекателна идеята, се използва засилено и обичайната за ВМРО реторика, свързана с Македонския въпрос.

Защо ни е важно

С този подход на неучастие в предстоящите избори ВМРО всъщност ще окаже много повече влияние, отколкото, ако отново беше решила да се впусне в процеса. Въпреки че, ако се съди от количеството на нейните избиратели от миналата година (0,89%), може да сме сигурни, че това влияние няма да бъде значително.

Неизвестно е колко нови гласоподаватели ще бъдат привлечени от идеята за бойкот, но в крайна сметка политическите субекти се явяват на избори, за да влияят на законотворческия процес, в парламентарната зала, а не за да предизвикват медиен интерс, в промеждутъка между поредните ялови народни събрания.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Кирил 07:24, 15 мар 23

Отказът от вот е директно примирение със ситуацията, дано да не им се вържат много хора

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама