Великата монголска стена

07:30, 04 сеп 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Посещението на руския президент Владимир Путин в Монголия, в разрез със заповедта на Международния наказателен съд, повдигна критични въпроси относно ефективността на международното право и балансиращия акт, който по-малките нации трябва да изпълняват в глобалната политика.

Заповедта на МНС задължава неговите 124 държави-членки, включително Монголия, да задържат и предават лица, обвинени в международни престъпления. Пристигането на Путин в Монголия обаче подчертава ограниченото влияние на съда, особено в страни обвързани икономически или геополитически с Русия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR

Официално Путин отиде до Монголия, за да отбележи 85-та годишнина от съветско-монголската победа над японските сили. Става дума за битката при Халхин Гол през 1939-та. Това е ключов момент в двустранните отношения и продължава да има силно политическо влияние, укрепвайки тесните връзки на Монголия с Русия.

Украйна призова Монголия да изпълни задълженията си по Римския статут, като арестува Путин.

А правозащитни организации, като Human Rights Watch, осъдиха действията на Монголия. Според тях те подкопават върховенството на закона и изпращат опасен сигнал към авторитарните лидери по целия свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VYACHESLAV PROKOFYEV

Защо ни е важно?

Притисната между Русия и Китай, Монголия отдавна се опитва да практикува политика на баланса в отношенията със силните съседи. Същевременно се стреми да разширява и връзките си със Запада.

Въпреки това икономическата зависимост от руското гориво и енергия все още е критичен фактор. Географските реалности трудно могат да бъдат променени и за Монголия е по-прагматично да залага на предвидими отношения с Москва.

И да понася всички геополитически последствия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VYACHESLAV PROKOFYEV

От друга страна, за руския президент това посещение има освен символично, така и стратегическо значение. Решението на Монголия да приеме Путин може да се възприема като дипломатическа победа. Тя е сигнал, че политическата и икономическа тежест на Русия все още има способност да надделява над международните правни задължения.

Това осветлява особеностите  на правоприлагането от страна на Международния наказателен съд.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SOFIA SANDURSKAYA

Въпреки че органът може да издава заповеди за арест, той разчита на предимно на отговорността, която държавите-членки биха поели при извършване на конкретен арест. Затова, на практика, политическите и икономически съображения често надделяват над правните.

Посещението на Путин в Монголия демонстрира как авторитарните лидери могат да маневрират около международните институции, за да избегнат отговорност. И по какъв начин по-малките нации, като Монголия, са принудени да поставят непосредствените си национални интереси пред ангажиментите си към международното право.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VYACHESLAV PROKOFYEV

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:02, 04 сеп 24

А по какъв начин девалвирала организация като ООН успя да повлияе на Израел ,пак гледаме с двоен стандарт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама