Рано или късно всеки се сеща за старите дружки

07:31, 01 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

На дневен ред е споразумението между Великобритания и ЕС за Северна Ирландия

Все още е трудно да се определи дали британците допуснаха най-голямата си грешка, когато избраха да напуснат ЕС, но със сигурност това решение им даде ценни уроци. И както след всяка раздяла е необходим период на размисъл преди да бъдат предприети нови действия, на Великобритания също й трябваше време, за да осъзнае последиците от взетото дръзко решение.

Оказа се, че не е здравословно да се откажеш толкова бързо от приятел като ЕС.

След множество преговори, в понеделник (28.02.2023 година), британският премиер Риши Сунак подписа ново търговско споразумение с Европейския съюз, с което да сложи край на проблемите, причинени от Протокола за Северна Ирландия. Малко след обявяването на новото споразумение, известно като Уиндзорска рамка, премиерът Сунак заяви, че това е „началото на нова глава“ за отношенията между Обединеното кралство и ЕС.

Но какво всъщност представлява Протоколът за Северна Ирландия?

Става въпрос за сделка, която Обединеното кралство и ЕС сключват, за да може да бъдат определени търговските правила за Северна Ирландия след Брекзит. Това е необходимо да се осъществи поради простата причина, че Северна Ирландия има сухопътна граница с Ирландия, която е член на ЕС, което означава, че през нея трябва да има свободно придвижване на стоки. Цели се избягването на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, гарантиране на целостта на единния пазар на стоките на ЕС и улесняването на достъпа на стоки до пазара на Великобритания. На практика Северна Ирландия остава в единния пазар на стоки на ЕС, а Англия, Шотландия и Уелс ще продължат да бъдат  извън него.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sedat Suna

До момента британското правителство твърдеше, че Протоколът оказва възпиращ ефект върху търговията от останалите части на Обединеното кралство, тъй като неуреденият статут на Северна Ирландия предизвиква множество затруднения в провеждането на търговските взаимоотношения в самата Великобритания. Съмненията подтикват и вериги за доставки да се пренасочат към доставчици от ЕС, за да бъдат избегнати допълнителни проверки, което според Лондон е неприемливо отклонение от търговията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Риши Сунак предвиждат, че Уиндзорската рамка ще обхване три основни компонента на посочената ситуация: защита на търговските потоци в рамките на Обединеното кралство, защита на икономическата позиция на Северна Ирландия в Обединеното кралство и постигане на суверенитет за народа на Северна Ирландия.

,,Обединеното кралство и ЕС може да са имали различия в миналото, но ние сме съюзници, търговски партньори и приятели. Това е началото на нова глава в нашите отношения“, заяви в изявление Сунак.

Защо ни е важно?

Процесът на развод между Великобритания и ЕС беше дълъг, мъчителен и почти разрушителен за британската икономика. Сътресения се усетиха и в ЕС, но няколко години по-късно се оказа, че докато за Съюзът болката от раздялата постепенно намалява, то за Обединеното кралство нещата се развиват по различен начин. В търсене на себе си британците допуснаха множество политически гафове.

Борис Джонсън със сигурност остави следа, която няма скоро да бъде заличена. Образът му варираше от герой на нацията до връх на обществената излагация, с което страната често биваше подложена на риск. В крайна сметка пребиваването му в политиката остави немалко предизвикателства пред наследниците му. Челният сблъсък на Лис Тръс с тези обстоятелства й помогна бързо да премине през политическата действителност и да отстъпи място на следващия. 

С появата си Риши Сунак подаде силна заявка за стабилизиране на Кралството. Подписването на споразумение с ЕС е първата крачка към започването на нов рационален ход на действие.

А дали всичко това рефлектира по някакъв начин на България?

Определено да! Изхождайки от това, че страната ни е част от ЕС, следва, че съответните търговски облекчения ще подпомагат икономиката ни, както и по-лесната и бърза комуникация между държавите членки.

Последните години показаха на Великобритания, че днес дори бившите империи имат нужда от приятели. Инатът им ги забърка в достатъчно неприятности, с което получиха и много ценни уроци. Можем само да се надяваме, че кризата на идентичността им вече приключва и отстъпва място на стабилността и рационалните решения. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Жорж 07:22, 15 мар 23

Дано британците най-после да успеят се балансират

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама