Фемицидът на Ердоган

07:05, 16 окт 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Протести избухнаха в цяла Турция след бруталните убийства на две 19-годишни жени. Реакцията на правителството спрямо смъртта на Икбал Узунер и Айшенур Халил предизвика силно национално възмущение. И повдигна вечно отбягвания въпрос за необходимост от държавна намеса и превенция срещу фемицида.

Насилието над жени в Турция е стар проблем. Само през 2024-та са убити около 300 жени, като в рамките на септември жертвите са 34.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ERDEM SAHIN

Активисти твърдят, че извършителите рядко търпят значителни правни последици, заради липсата на отчетност на случаите и системен провал при защитата на жените.

Въпреки общественото недоволство, реакцията на турското правителство е половинчата. Президентът Ердоган обеща да засили законите и да наложи по-строги наказания за извършителите на насилие срещу жени.

Критиците обаче остават скептични. Те посочват, че подобни обещания са били давани в миналото многократно. Без да доведат до значими промени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NECATI SAVAS

През 2021-ва президентът Ердоган дори взе противоречивото решение да се оттегли от Истанбулската конвенция - европейския договор за предотвратяване на насилието срещу жени и домашното насилие.

Като аргументът за това действие беше "защита на традиционните семейни ценности".

Защо ни е важно?

Фемицидът е умишлено убийство на жени заради техния пол. Не става дума за изолирани случаи, а за много притеснителна тенденция в Турция. Случващото се е отражение на дълбоко вкоренени неравенства между половете. Заедно със стари патриархални нагласи, които са изострени от новите правителствени политики.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ERDEM SAHIN

Например отказът от Истанбулската конвенция е част от мащабен модел, пренебрегващ правата на жените. Това допълнително окуражава убийците И дава сигнал, че насилието основано на пола, не е правителствен приоритет.

Отговорните органи просто си затварят очите. Защото и най-строго написаните закони не са достатъчни, за да спрат цикъла на насилие, ако няма ясно заявена политическа воля.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ERDEM SAHIN

По този начин убийствата на жени в същността си се превръщат в политически престъпления. И всяко едно от тях за пореден път разобличава провала на държавата в защита на половината от населението ѝ.

В името на "традиционните семейни ценности", правителството на президента Ердоган на практика създава културна среда, в която насилието над жени се превръща в нормална част от ежедневието на Турция. С други думи, превръща се в съвременна традиция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:52, 16 окт 24

Айде пак опряхме до Истанбулската конвенция?!За всяко насилие си има закони и те са достатъчни,пиарите на тая конвенция всъщност постигат обратен ефект-все повече хора смятат,че тя има съвсем друга цел .......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама