Приоритетът Прибалтика

08:00, 22 окт 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Германия откри нов многонационален военноморски щаб, който ще бъде способен да ръководи операции на НАТО по време на конфликт. По план той ще играе решаваща роля при изготвяне на доклади за военната ситуация в региона и ще защитава интересите на страните-членки на Алианса.

Щабът е разположен на Балтийско море.

Въпреки че притежава най-големия флот в региона, от известно време Германия е обезпокоена от присъствието на Москва във водите около Прибалтика. Затова и след анексирането на Крим, Берлин сключи съюз със западните военноморски сили, граничещи с Балтийско море.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALEXEI NIKOLSKY

Това дава зелена светлина, на единайсет държави от Блока, да разположат военен персонал в района. Смесената командна група ще бъде съставена от 60 души, а германците ще бъдат 120. Ръководството ще бъде поето от германски адмирал, с полски заместник и шведски началник-щаб.

"Нашето послание към партньорите и към онези, които заплашват мира, е просто - Германия стои твърдо зад ангажиментите си", заяви германския министър на отбраната Борис Писториус.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHRISTOPHER NEUNDORF

Ангажираме се да гарантираме сигурността в Балтийския регион, силата на НАТО и защитата на споделените ценности.

Защо ни е важно?

След края на Студената война Алиансът се разширява на изток. Още тогава морските пътища през Балтийско море стават много важни за НАТО. Особено след присъединяването на балтийските държави. Вече се налага морските пътища да бъдат отворени, като жизненоважна гаранция за достъп.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TOMS KALNINS

В случай, че тесният сухопътен коридор, свързващ Прибалтика с Полша, бъде блокиран при евентуален конфликт с Русия.

Балтийско море е ключов канал за енергийни доставки и световна търговия. Освен това през него минава критичната инфраструктура на "Северен  поток". Затова всяко прекъсване на достъпа до региона може да има сериозни последици за цяла Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIM LO SCALZO

Всичко това прави откриването на подобен щаб изключително навременно. Но освен че не е за подценяване в стратегически план, актът има и символично значение. Традиционно смятана за предпазлива, когато става въпрос за воененни ангажименти, сега Германия, е която насърчава сътрудничество между държавите-членки и партньорите на Алианса.

Идеята за зсилата на колективната защита придобива съвременен смисъл. И то много конкретен. Новият военноморски щаб отразява смяната в стратегическите приоритети на НАТО. Алиансът вече не само заявява, но и приоритизира защитата на Прибалктика и въобще на Арктическия регион, в своя план за глобалната геополитика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:18, 22 окт 24

Страх ги тресе горкичките ,чак ми е жал.Набутаха се сами между шамарите,ставайки заложници на НАТО без силна общоевропейска отбрана и сега са наясно,че янките ще ги хвърлят на руската мечка при първия удобен случай........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама