Фрагментация на световната икономика

07:00, 30 май 23 / Политика Шрифт:
Станислав Бояджиев

Засилващото се политическо противопоставяне между Съединените щати и Китай, както и между демократичния свят и авторитарните режими, променя развитието на световната икономика, създавайки нови вериги за доставки. Това води до икономическа фрагментация, включваща търговски ограничения и поставянето на бариери при разпространението на технологии.

Ограничаването на международното сътрудничество води до значителни последици и предизвикателства.

Наскоро процесът намери израз в два протекционистки закона, приети в САЩ през миналата година. Милиарди долари като субсидии се насочват за стимулиране на американското производство на средства за добиване на възобновяема енергия; електрически превозни средства, както и за подкрепянето на стратегии за декарбонизация.

Снимка: PIXABAY/Gerd Altmann

Други милиарди се насочват за запазване на лидерството на американците в стратегически индустрии като производство на чипове, полупроводници от висок клас и най-вече за развитието на научни и технологични иновации; в откриването, създаването и комерсиализацията на технологии на бъдещето.

Новият Inflation Reduction Act е федерален закон на Съединените щати, чиято цел е да ограничи инфлацията чрез намаляване на дефицита, понижаване на цените на лекарствата и инвестиране в местно производство на енергия, като се насърчава чистата енергия.

Предвидени са 391 милиарда долара.

Снимка: PIXABAY/Gerd Altmann

Другият приет закон е Chips and Science Act. Предоставят се около 280 милиарда долара, с цел насърчаване на вътрешното производство на полупроводници и изследвания. 39 милиарда долара отиват за субсидии за производство на чипове само на територията на САЩ. Инвестиции от 10 милиарда долара се насочват към местни иновационни и технологични центрове, в STEM образованието и обучението до бакалаври и магистри.

Снимка: PIXABAY/English/Ooseey
 
Всичко това не изглежда добре за глобалистите.

През последните три десетилетия икономическата интеграция в света ускори растежа на производителността, като се повиши жизненият стандарт и крайната бедност намаля. Сега с подобни протекции, произтичащи от търговската война между САЩ и Китай; санкциите спрямо Русия; военните конфликти и особено агресията в Украйна, се очертава период, който заплашва търговските и инвестиционните потоци.

Снимка: PIXABAY/Maximilian Ihm

Геополитическите съображения трасират нови пътища, които фрагментират световната икономика.

Производителите в Европа и Азия също се притесняват от законите в САЩ, тъй като считат, че те несправедливо облагодетелстват само американските компании и освен всичко друго така привличат чужди фирми и инвестиции.

Например шведите от Northvolt AB, които произвеждат и разработват батерии.

Снимка: PIXABAY/Volkswagen-newsroom.com/

Те заявиха своите намерения за присъствие на пазара в САЩ, като купиха американската компания Cuberg със същата дейност. Германската Volkswagen AG похарчи два милиарда долара, за да построи завод за електрически коли в Южна Каролина, а южнокорейската Samsung изгражда завод за чипове в Тексас.

Изправен пред заплахата на азиатските и американските производители, ЕС отвори пътя за сериозни субсидии към бизнеси, които са в сферата на нисковъглеродната икономика. Примерът на САЩ бе последван в законодателството и между страните членки бе договорен специален закон за чиповете.

Отпуснати бяха 43 милиарда евро за субсидии.

Снимка: PIXABAY/Colin Behrens

Мерки за защита от технологичното настъпление на Китай се приемат и във Великобритания, Япония, Южна Корея и други страни. Новите вериги за доставки все повече отстраняват зависимости от Китай и Русия. Всичко това може да се отрази обаче негативно на африканския континент. Много от държавите там са задлъжнели тежко и ще им е по-трудно да покриват своите разходи.

Международният валутен фонд отбеляза, че Африка ще загуби най-много от глобалната икономическа фрагментация. Специалисти твърдят, че цената за една средна африканска държава може да достигне до отнемане на 4% от БВП.

Правителствата там не разполагат с възможностите да осигурят субсидии в такъв мащаб, както САЩ и богатите му съюзници. Все пак Африка би могла да се включи активно със свои компании за производство и обработка на метали, което ще е от огромно значение за прехода към зелена енергия.

Снимка: PIXABAY/James De Mers

Това са: никел в Танзания, паладий и манган в Южна Африка, мед в Замбия, кобалт в Конго и литий в Зимбабве.

Дали новите предизвикателства пред световната икономика, следствие от продължаващото задълбочаване на фрагментацията, няма да се отразят върху инвестициите за развитие на зелените технологии в Европа, предстои да видим.

Известно е, че ЕС е поел ангажимент до 2050 година да превърне икономиката си в климатично неутрална.

Обаче…

Снимка: PIXABAY/Gerd Altmann

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:08, 31 май 23

За жалост Африка винаги ще бъде жертва на амбициите на целия останал свят

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама