Имунната система на демокрацията

22:15, 05 юли 24 / Свят Шрифт:

Съгласно нашата конституционна структура, която разделя правомощията, естеството на президентската власт изисква всеки бивш президент да има известен имунитет срещу наказателно преследване, свързано с официални действия, които е извършил по време на своя мандат. Поне що се отнася до упражняване на основните му конституционни правомощия като президент, този имунитет трябва да бъде абсолютен. – съдия Джон Робъртс

Последната промяна в законодателството на САЩ, относно въпросния имунитет, дойде в решаващ момент за настоящата предизборна кампания за американски президент. Според решение на Върховния съд президентът предстои да се сдобие с "абсолютен имунитет".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER

Това предполага, че докато е на пост, президентът не може да бъде преследван за действия, считани за част от служебните му задължения. Срещу него обаче все още могат да бъдат повдигнати наказателни обвинения за неофициални действия.

Неизбежно, този ход провокира множество коментари и опасения дали по този начин не се позволява на президентите да избегнат отговорност за злоупотреба с официалните си правомощия​.

Значителна критика идва и от страна на настоящия президент Джо Байдън. Той изтъква, че това може да доведе до множество злоупотреби с власт, както и до промяна в баланса на силите в правителството.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MARK PETERSON

Въвеждането на подобно решение бележи значително, но много противоречиво развитие в еволюцията на президентската власт в Съединените щати. Президентският имунитет не е ново понятие в американската юриспруденция. То датира от ранните тълкувания на американската конституция, които винаги са се стремели да балансират необходимостта от ефикасност на изпълнителната власт с принципите на отчетност и върховенство на закона.

Така, в исторически план, президентите винаги са се ползвали с определена правна защита, която им е позволявала да изпълняват задълженията си без постоянна заплаха от съдебни спорове.

Но обхватът и степента на тези защити остават спорни и до ден днешен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SETH WENIG

В конкретния случай, един от основните проблеми се оказва разминаване с предходна законова поправка, която по времето си е позволявала упражняване на известен правен контрол върху действията на президента.

Най-забележителен пример за това е делото на Съединени щати срещу президента Никсън, което го принуждава да разкрие записи, свързани с аферата "Уотъргейт", както и да понесе отговорност за действията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PETER FOLEY

Освен като несъответствие с предходните практики, настоящото съдебно решение се разглежда и като провокация. Огромна републиканска провокация, която ще има незабавни, но и дългосрочни последствия. Първото от тях ще бъде ефективно прекратяване на наказателното производство срещу бившия президент  Доналд Тръмп. То е за опитите му да отмени изборните резултати от 2020 г. и да предизвика превземането на Капитолия, малко след това.

Засега Тръмп все още може да бъде преследван за неофициални действия, като лични бизнес сделки или действия, предприети извън обхвата на неговите президентски задължения. Но разграничението между официални и неофициални действия често остава недоизяснено. А това може да бъде използвано за забавяне и възпрепятстване на правната отговорност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER

С една единствена цел – безпроблемна предизборна кампания на Тръмп.

През годините създателите на американската конституция изграждат система, крепяща се на механизми за проверка и баланс на силите. С цел предотвратяване концентрацията на власт в определен политически клон.

Но през последните няколко десетилетия американските президенти все повече разширяват обхвата на изпълнителната си власт чрез изпълнителни заповеди, директиви за национална сигурност и други едностранни действия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Тенденцията се подхранва от различни фактори. Базирани най-вече на партийни противоречия в американския Конгрес. Което подтиква президентите да предприемат все по-агресивни действия за постигане на политически си цели.

В този контекст, предоставяйки допълнителен имунитет, на Доналд Тръмп, републиканското мнозинство във Върховният съд, назначено от същия Доналд Тръмп, ефективно премахна критичната проверка на президентската власт.

Сега "преимуществата" покрай президентския имунитет създават опасен прецедент. Те подкопават един от най-съществените принципи в американската политика, а именно, че никой не трябва да бъде над закона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WILL OLIVER

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама