Неразбории по пътя към Белия дом

09:01, 27 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Четири години по-късно пред пред американците отново се изправят значителен брой кандидати, които желаят да се преборят за президентското място през 2024 година.

Въпреки множеството желаещи надпреварата отново оглавяват двамата най-възрастни претенденти: президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп.

Байдън постави начало на кампанията си за преизбиране с видео, в което каза, че вотът през 2024 година ще изправи страната му пред ключов момент. Въпреки силната си позиция кандидатът ще бъде принуден да убеди собствените си привърженици в това, че той е най-подходящият човек за техен представител. Към момента проучванията сочат, че около половината демократи искат от партията да номинира някой друг.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

В подобна ситуация попада и неговият стар опонент. Доналд Тръмп успява да консолидира подкрепата на половината симпатизанти на партията.

В хода на покачващото се вълнение около предстоящото съревнование вече стана официален факт една от най-лошо пазените тайни на Вашингтон – губернаторът на щата Флорида Рон Десантис се присъединява към републиканските кандидати за президент, които ще се осмелят да оспорят номинацията на Доналд Тръмп.

За да се води битка с хищен шоумен като Доналд Тръмп обаче, дори поставянето на нейното начало изисква то да бъде зрелищно. По тази причина Рон Десантис обяви кандидатурата си за Белия дом, откривайки кампанията си в разговор в Twitter Space с Илон Мъск. Това предизвиква множество сривове на платформата, след като повече от 500 000 души, сред които журналисти и политици, се опитват да се присъединят към разговора.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

По време на включването си той заяви своята убеденост в това, че ако бъде номиниран за президент, ще спечели. Десантис също така обявяви, че е против федералните регулации на криптовалутите, атакува правозащитните ,,леви“ организации и защити решението си да не налага строги противоепидемични мерки по време на епидемията от  COVID-19.

Защо ни е важно?

Избирайки точно социална медия, за да направи своя пробив в консервативното обществено пространство, Рон Десантис демонстрира желание да бъде асоцииран с образа на герой на консерваторите, които отдавна твърдят, че са цензурирани в социалните медии. По този начин той директно нанесе удар и на своя опонент – Тръмп, на когото неотдавна беше забранено да туитва.

Губернаторът също така направи опит да покаже дългия път, който Републиканската партия, считана за бастион на традициите, е изминала, за да достигне до употребата на интернет пространството.

Разчупвайки шаблона, Десантис заимства и някои от нетрадиционните подходи, използвани през буйната политическа кариера на 45-ия президент – атаката, трябва да бъде насочена главно срещу либералите и медиите, за да бъдат убедени обикновените гласоподаватели от Републиканската партия, че е достоен да ги представлява.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds

Въпреки заемките от нападателния стил на Доналд Тръмп, Десантис набляга и на очевидните разлики между него и бившия президент в разбирането им по ключови политики като бюджетния дефицит, законите за климатичните промени и социалните политики.

Конкретният избор на платформата Twitter също не е случаен. Бидейки домакин на старта на предизборната кампания на Рон Десантис, Илон Мъск директно противопоставя Twitter на Fox News с цел да превърне социалната медия в проект, подходящ да послужи като пазар на идеи.

Но въпреки привлекателността на Twitter за консервативните гласоподаватели, изборът на платформа под ръководството на Мъск може да нанесе и вреди върху крехката репутация на Десантис сред по-умерените републиканци, хора от които ще има нужда на общите избори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

В крайна сметка появата на Рон Десантис е показателна за това, че статуквото на провеждането на президентските кампании в САЩ вече е готово за промяна. Тя няма да е постепенна и ще даде силен тласък на зараждащият се процес - традиционният баланс на силите да бъде променен.

Новата генерация политици придобива все по-голяма увереност да заявява себе си и по всичко личи, че занапред тя няма да бъде склонна да прави компромиси по пътя си към целта.

Какъвто и да бъде резултатът през 2024 година, той гарантирано ще се различава значително от настоящите ни представи за американската политика. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:59, 29 май 23

По всичкло личи, че предстои падение за великата американска демокраци

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама