Тежестта на образователната система

23:30, 16 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Стотици хиляди учители протестират в Южна Корея след предполагаемото самоубийство на учителка, което се свързва с тежестта на образователната система и критериите към преподавателите. Гневните й колеги твърдят, че са изправени пред твърде сурови изисквания и дори тормоз от страна на родителите.

Учителите призовават за правна реформа и по-голяма защита.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP 

Хиляди взимат участие в митинги из цялата страна, за да почетат паметта на учителката. По данни на Министерство на образованието тя е преподавала на първокласници в Сеулско начално училище. Два дни след смъртта ѝ, властите в столицата съобщават, че учителката е взела ,,нещастното решение да вземе краен избор“, често срещан евфемизъм в Южна Корея.

Полицията продължава разследването, но признава, че ,,законните образователни дейности на учителите все още не са защитени“ от системата.

Въз основа на дневника на учителката и резултатите от разпитите на колегите й, разследването установява, че преподавателката е имала проблемен ученик е изпитвала затруднения с управлението на поверения й клас.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Едно от основните искания на учителите включва преразглеждането на двусмислена кауза в Закона за защита на детето в страната. Тя има за цел да забрани насилието над деца. Педагозите твърдят, че неяснотата позволява на родителите да подадат или да заплашват, че ще подадат обвинения за злоупотреба с деца срещу учители, които предприемат разумни дисциплинарни действия срещу лошото поведение на учениците.

Дори и преподавател да бъде обвинен несправедливо, той може да бъде отстранен от работа и оставен сам да се защитава в съда, казват учители и експерти по образованието.Снимка:

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun 

Защо ни е важно?

В страна, известна с ожесточената конкуренция между училищата и със значенето, което обществото отдава на образованието, учениците и родителите не са единствените групи, която са подложена на огромен стрес.

Смъртта на учителката е преливане на чашата за много учители и образователен персонал в Южна Корея, които отдавна се чувстват неспособни да дисциплинират учениците си, поради страх страх от възмездие.

В проучване на Корейския синдикат на учителите и работниците в образователната система се посочва, че повече от 60% от 6243 респонденти споделят, че лично са били докладвани за насилие над деца, или познават друг учител, който го е направил.

Протестите и акцентът, който се поставя върху самоубийствата на учители, са показател за по-мащабни проблеми с психичното здраве в Южна Корея и затвърждават дългогодишните критики към страната относно нейната крайно изтощителна образователна система.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Светът може да гледа на Южна Корея като на модел за образование, който създава ученици с престижни отличия от международни състезания, но тъмната страна на системата хвърля дълга сянка. Доминирана от амбициозни родители, претъпкани училища и силно авторитарни учители, южнокорейското образование създава ученици със свръхуспеваемост, които обаче впоследствие заплащат висока цена - със своето здраве и лично щастие.

Специалният фокус на корейската култура върху семейната единица е основен фактор за случващото се. Много родители вярват, че правото им да решават бъдещето на децата си е свещено.  Заедно с разбирането, че семейството е основна икономическа единица, контролът върху децата става още по-сериозен.

Подчинението на властта се налага както у дома, така и в училище.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Въпреки десетилетията на откровени злоупотреби при утвърждаването на тази смущаваща система, вече се появяват признаци, че някои корейци започват да приемат нуждата от реформа присърце. Но за да се случи съществена промяна в образованието, една култура, третираща децата си като стока, в полза на семейството или националната икономика, трябва да бъде радикално променена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама