Планът на Зеленски

08:25, 17 окт 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Украинският президент Володимир Зеленски представи пред украинския парламент своя дългоочакван "План за победа". Планът, който се състои от пет точки и три допълнителни "тайни" подточки, цели да укрепи позицията на страната дотолкова, че да сложи край на войната.

Нека пропомним, че миналата седмица, по време на срещи с европейски съюзници, Зеленски осезаемо не успя да събере допълнителна военна подкрепа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FILIP SINGER

В основата на плана стои желанието на Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО. Това е нещо, към което съюзниците на Киев все още се отнасят хладно. Защото войната продължава и едно членсво би предполагало съвсем различен ангажимент от тяхна страна.

"Ако започнем да прилагаме плана за победа сега, може да успеем да сложим край на войната не по-късно от следващата година", заяви Зеленски в директен призив към своите законодатели и косвен, към поддръжниците на Украйна в чужбина.

Той очерта разпоредбите за укрепване отбраната на Украйна - чрез прилагане на пакет за неядрено стратегическо възпиране и икономически растеж.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Предложенията идват в момент, в който Киев регистрира нови неуспехи на източната фронтова линия. Русия твърди, че постепенно напредва в района на Донецк. Като не спира атаките, с дронове и ракети, срещу енергийната инфраструктура на Украйна.  

Защо ни е важно?

"Планът за победа" на Зеленски е значителна стъпка в стремежа на страната към постигане на примирие. Толкова мащабна стратегия, за икономически растеж и дипломатически ангажимент, има за цел да укрепи позицията на Киев на световната сцена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEY DOLZHENKO

Въпреки че призивът за членство в НАТО е централна тема за украинския президент, той очертава и главната спънка пред Киев - отправянето на покана за присъдиняване към алианса е сериозна дилема за Запада. Особено при активни бойни действия.

Много държави-членки са загрижени за последиците от пълномащабен военен съюз с Украйна, който би докарал пълномащабен военен конфликт с Русия.

Това носи и страха от разширяване на защитния чадър на НАТО върху Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Затова пък желанието да се намери за Украйна пролука към членство в Алианса, служи като мощен стимул за Зленски и неговите доброжелатели - да ускорят мирните усилия, вместо военнта помощ.

Планът на Зеленски не е просто набор от военни стратегии, а холистичен подход, насочен към осигуряване на устойчив мир.

Успехът на начинанието обаче ще зависи предимно от способността на украинския президент да се ориентира в сложното взаимодействие между военни нужди и дипломатически стремежи. И всичко на фона на един все по-нестабилен геополитически пейзаж.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:56, 17 окт 24

Американците и западняците си отгледаха малко зелено чудовище,което след като изби собствения си народ сега се опитва да ги вкара и тях в открита война с Русия.Много скоро и да искат да преговарят руснаците няма да има с кого,нали американците обещаха да се бият до последния украинец,на тях не им пука за Украйна.Лошото е,че много скоро те ще загубят контрол над актьорчето,както стана с Натаняху и Европа ще се изпари за 60секунди,ако някой останал нормален все още не го елиминира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама