Между Изтока и Запада 

09:55, 21 окт 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Молдова е изправena пред вот, който може значително да промени геополитическата ѝ траектория. От молдовците се иска да решат дали да изменят конституцията си, приемайки да преминат към интеграция в Европейския съюз, отдалечавайки се от руското влияние.

Въпреки че значителна част от гражданите подкрепят интеграцията в ЕС, предложените конституционни промени предизвикват разгорещен дебат. Опозиционните партии, особено фракциите на социалисти и комунисти, твърдят, че пълното изоставяне на руското влияние е преждевременно и може да доведе до ответни икономически мерки от Москва.

Игор Додон от социалистите Снимка: ЕПА/БГНЕС/DUMITRU DORU

Защото, поне в момента, Русия продължава да бъде ключов търговски партньор и енергиен доставчик на страната.

Но войната в съседна Украйна засилва страха на молдовците от евентуална руска агресия. Това тласка все по-голяма част от обществените настроения към Запада. Управляващото правителство, водено от президента Мая Санду, настоява за дълбоки политически и икономически реформи. Тя се стреми към намаляване на корупцията и по-нататъшно интегриране на страната в европейското лоно.

"Присъединяването към ЕС не е просто икономическо решение, но и цивилизационен избор", каза Санду. "Става въпрос за привеждане в съответствие със система от ценности, която зачита демокрацията, върховенството на закона и индивидуалните свободи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DUMITRU DORU

Нашето бъдеще трябва да бъде на стабилност и просперитет, а ЕС е най-добрият път напред".

Защо ни е важно?

В основата на референдума стои избор между два фундаментално различни геополитически модела. Западният - демократично управление, свободни пазари и индивидуални свободи, представлявани от ЕС. И авторитарният – държавен контрол, под твърдата ръка на Русия и нейните съюзници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DUMITRU DORU

Постсъветската история на Молдова е белязана от поддържането на деликатен баланс между Русия и Запада. В продължение на години, различните политически фракции се колебаят между проевропейските и проруските си настроения.

Това води до чести промени във вътрешната политика на страната и отношенията ѝ с международните партньори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DUMITRU DORU

Ако молдовците гласуват за интеграция в ЕС, те ще избират да се присъединят към демократични ценности, пазарна икономика и бъдеще, до голяма степен независимо от руското влияние.

Но, ако го отхвърлят, ще затвърдят позиция, в която ще продължат да бъдат икономически зависими и уязвими от военни конфликти.

Отивайки да урните, молдовците не само избират новото си геополитическо положение. В този случай те ще трябва и да посочат твърдо с каква идентичност желаят да се асоциира нацията им.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DUMITRU DORU

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама