Кремъл срещу корупцията?!

08:00, 12 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В продължение на години Русия толерираше разюзданите подкупи в рамките на своята армия. Както и в самото Министерство на отбраната. Но за да е сигурно, че нарастващите военни разходи и тези за сигурност ще могат да бъдат посрещнати, Кремъл внезапно предприе репресии.

Агресивната чистка достигна служители с екстравагантен начин на живо и такива, които са били критични към военното командване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LILLIAN SUWANRUMPHA

Междувременно, Владимир Путин преназначи дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу. На негово място президентът постави бившия министър на икономиката Андрей Белоусов. И му заръча да ползва нарастващия бюджет за отбрана на страната ,,ефективно, но пестеливо“.

Шойгу пък стана ръководител на Съвета за сигурност в Русия.

Наред с огромното увеличение на военните разходи, 8,7% от общото икономическо производство за 2024, Путин желае и засилване на контрола.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VYACHESLAV PROKOFYEV

Затова Федералната служба за сигурност и Следственият комитет на Русия създадоха нов специализиран орган за изкореняване на корупцията сред военните. Руските медии предупредиха, че въпреки задържането на много висши служители, тепърва предстоят масови арести.

Защо ни е важно?

Корупцията на високо ниво е характерна за Русия. И не за първи път служи като повод за налагане на политически контрол. Така, когато някой стане неудобен, Кремъл обикновено ползва именно корупцията като претекст за репресивните си действия.

Но налагането на по-сериозен контрол, особено в контекста на руско-украинския конфликт, по-скоро прилича на стратегическа маневра.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/EKATERINA SHTUKINA

Ако чистката наистина е борба с корупцията, това може да донесе мащабни ползи на страната. За политическа стабилност, икономическия ръст, чуждите инвестиции и международните отношения. Включително и за военната ефективност на Русия, разбира се.

Ако засилването на контрола обаче е просто претекст за отстраняване на военна опозиция, Кремъл поне може да създаде усещане за отдаденост на доброто управление и отчетност. Което в известна степен би намалило общественото недоволство.

А това е особено важно по време на война, когато вътрешната стабилност е определяща за поддържане на единен фронт и национален морал.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEI ILNITSKY

Защото всяко правителство, което се възприема като активно в борбата с корупцията, винаги се радва на широка подкрепа от гражданите и на по-голяма легитимност.

Всичко това обаче изглежда трудно постижимо. Понеже ефективността на подобни екстрени мерки опира до политическа воля, етика и нравственост. На управляващи и на правоприлагащи. А корупцията в Русия, както и навсякъде другаде...

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MIKHAEL KLIMENTYEV

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:34, 12 юни 24

Екипа на Зеленски сигурно е 10пъти по-корумпиран,както и десетките скандали в ЕП за корупция или далаверите на Хънтър Байдън или ваксините на Урсула или пачките и кюлчетата на тиквата,прикривани години наред от Урсула и Вебер,важното е да се гледа в чуждата паничка,а не в собствената кочина.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама