Ограничаването на достъпа до Интернет в Индия: превенция или злоупотреба с власт

07:22, 23 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Демокрацията има различни прояви, но един от въпросите, за който често се прави опит да бъде избегнат, дори и в Европа, е дали е в разрез с принципите на демокрацията правото на глас и на изразяване на гражданите да бъде ограничавано от държавата, когато тяхната сигурност е подложена на риск? Случващото се в Индия през последните дни е добър пример за това какъв би бил един от възможните отговори на този въпрос.

Още през далечната 1950 година Индия се превръща в една от най-големите страни, прилагащи демократичната форма на управление, и въпреки европейското влияние, тя успява да наложи националните си специфики върху модела. През последните няколко дни обаче страната организира едно от най-мащабните прекъсвания на електрозахранването, ограничавайки достъпа до Интернет на около 27 милиона души. Случаят се развива в щата Пенджаб. Причина за предприемането на това действие е операция за арестуването на Амритпал Сингх – един от най-популярните лидери на сепаратисткото движение  Халистан, което се стреми да създаде суверенна държава на територията на щата, която да бъде предназначена за последователите на монотеистичната религия сикхизъм. Спирането на достъпа до интернет полицията в Пенджаб оправдава с аргумента, че това е било необходимото средство за поддържането на закона и реда, както и за ограничаване разпространението на фалшиви новини. За предприемането на тези мерки властите се позовават и на закон, позволяващ връзката да бъде прекъсната с цел „предотвратяване на пробуждането  на насилие и  нарушаване на мира и обществения ред“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Raminder Pal Singh

Действията на властите бяха осъдени от британския върховен комисар в Индия Алекс Елис като „позорни“ и „напълно неприемливи“.

Спирането на Интернет в Индия става все по-често срещана практика за страна, която има повече от 800 милиона потребители. Според доклад на Access Now през изминалата 2022 година Индия е наложила 84  спирания на Интернет. Тези действия многократно са оправдавани от страна на правителството с мотива за запазване на обществената безопасност на фона на опасения от избухването на процеси на насилие с масов характер.

Защо ни е важно

Въпреки възможната заплаха за сигурността на гражданите многократното ограничаване на достъпа им до информация и на възможността им да осъществяват комуникация е пряко посегателство върху техните права. Независимо от ситуацията това решение се взима  без тяхното съгласие и без да е постигнат обществен консенсус по темата.

Примерът на Индия е важен, защото този модел на действие може да се развие и в други страни с демократична форма на управление, включително и в тези в Европа. Важно е да се отбележи, че освен да създава заплаха за правата на гражданите, този подход на превенция за опазването на обществения ред има и още един значителен недостатък. Дезинформацията на голяма група от хора може да бъде ефективно средство както за органите на властта, така и за агресорите в процеса на развитие на един конфликт. Ограничаването на свободата и правата на гражданите, попаднали в кризисна ситуация, е неизбежно, но е от значение дали  развитието на този процес е внимателно съблюдавано,  за да се предотврати  възможната злоупотреба от страна на властта и нарушаването на установените демократични принципи. 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:01, 23 мар 23

Добре е, че индийците нямат нашето разбиране за демокрация , иначе и там щяхме да наблюдаваме опустошителни протести

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама