49-о НС – първи ден: нестандартните ситуации изискват нестандартни решения

07:50, 13 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Невинаги започването на нещо ново потръгва гладко. И сякаш бяхме подготвени, че и случаят на 49-ото Народно събрание ще бъде подобен.

Тържественото заседание за втори път откри Вежди Рашидов. Последваха и политическите декларации на партиите. Посланията на шестте парламентарни сили бяха съсредоточени върху твърденията, че никой сам не е способен да се справи с кризата и необходимостта от диалог е от ключово значение.

От ГЕРБ призоваха за компромиси и взаимно уважение, Продължаваме промяната – Демократична България настояха за ефективност на парламента, а от Възраждане беше отправено обръщение към техните 358 хиляди избиратели. ДПС наблегна на значението на диалога като ключ към стабилността на управлението. БСП призова за осигуряване на стабилност, сигурност и по-добър живот на гражданите, а от най-малко представената политическа сила – ИТН, беше отправено послание за отговорността.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

С това заявките за диалог и основните приоритети бяха поставени на масата.

Вече е ясно, че ГЕРБ ще направи опит за кабинет. От парламентарната трибуна ,,Продължаваме промяната“ заяви категорично, че също има идея за съставяне на правителство.

Опитите за избор на председател се провалиха.

Издигнати бяха две кандидатури. Очаквано ГЕРБ-СДС отново предложи Росен Желязков, а от Възраждане посочиха Петър Петров. От името на ПП-ДБ Асен Василев прокара авангардната идея председателят на Народното събрание да бъде избиран на ротационен принцип на всеки два месеца между двете най-големи парламентарни групи. Той обоснова предложението си с аргумента, че моделът е европейски и това му позволява да бъде приложен и у нас.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

В търсене на изход от ситуацията, напомняща за тази в 48-ото НС, двете най-големи формации се събраха на среща. Решение не се взе, но се постигна съгласие първо да  бъдат сформирани работни групи, които да търсят консенсус по законодателните приоритети, а впоследствие да бъде взето решение и за това кой и по какъв начин ще заеме мястото на председател на Народното събрание.

Понякога нестандартните ситуации изискват нестандартни решения.

В задочно послание към президента Румен Радев председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има ,,поне два варианта“ за съставяне на редовно правителство, но в хода на обръщението се появи и трета опция: задържане на служебните министри като редовен кабинет.

,,Аз предлагам, щом не можем да се разберем между партиите, тези министри остават в кошарата, правим ротационни принципи за председатели, комисии и каквото искат. Тези, които са внесли бюджет и са предложили разходи, ние ще ги задържим като парламент да работят“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Защо ни е важно?

Рационалните решения продължават да се конкурират с емоционалните. Важното е кои ще вземат превес.

Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов

Формулата служебният кабинет да стане редовен, след всичко преживяно, вече не изглежда толкова невъзможно да бъде приложена. Но за да стане това факт, предложението трябва да бъде подкрепено от останалите политически сили. Първият ден показа, че народните представители все още не са развили способността за постигане на единодушие, което в този конкретен случай може да се окаже здравословно.

Ако бъдат оставени настрана абстрактните идеи, все още пред новото Народно събрание остава надвиснало намирането на решение по въпроса за бюджета, а веднага след него внимание изисква предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Всички тези неотложни въпроси подсказват, че България има нужда от управление, което се базира на широка парламентарна подкрепа. Към момента шансовете това да се случи все още изглеждат 50/50. Дали общата заявка за диалог и търсене на консенсус ще бъде осъществена, предстои да разберем през останалите дни живот на 49-ото Народно събрание. Ясно е обаче, че ще има още нестандартни предложения и че председател скоро няма да бъде избран.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:34, 13 апр 23

Вече дори не мога да се разочаровам от тези хора

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама