Нов председател, нов късмет

06:54, 20 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Една добра новина в едно лошо положение!

Не може да се отрече, че този път политиците ни положиха усилия да не се стига до повтарянето на стара грешка. Макар и със седмица закъснение, на кризата по избирането на председател на парламента бе бе сложен край.

49-ото Народно събрание избра за свой председател Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и сформира парламентарни групи. По този начин беше изпълнено задължителното условие, даващо възможност за започване на конституционната процедура  за съставяне на редовно правителство.

Решението беше взето със 136 гласа “за“, 94 “въздържал се“ и без нито един “против“. Кандидатурата на Желязков бе подкрепена от представителите на ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната – Демократична България и Има такъв народ. Възраждане, ДПС и БСП се въздържаха.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Втората кандидатура, на Петър Петров, остана подкрепена само от политическата сила, която я издигна – Възраждане.

,,Всички ние осъзнаваме отговорността, която имаме. Обществото очаква сигурност, справедливост и стабилност. Тези очаквания  са предпоставка ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на сградата – да създаваме съдържание и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция“ – бяха думите на новия председател на НС от трибуната на парламента.

Ще бъдат назначени и шестима заместник-председатели. Всеки един от тях е излъчен от конкретна парламентарно представена партия: за ГЕРБ-СДС – Росица Кирова; за ПП-ДБ – Никола Минчев; за Възраждане – Цончо Ганев; за ДПС – Филиз Хюсменова; за БСП – Кристиан Вигенин и за ИТН – проф. Андрей Чорбанов.

Намирането на консенсус се дължи на постигането на диалог между работните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които се срещнаха във вторник за трети път.  Преговорите между тях доведоха до постигане на разбирателство за избора на председател на НС и до изготвяне на обща законодателна рамка.

Същевременно съвместното взимане на едно решение не означава, че лесно ще бъдат преодолени и останалите различия между политическите сили.

По пътя на разбирателството на двете коалиции предстои да се изпречи въпросът за държавния бюджет.

В изявление Деница Сачева, народен представител от ГЕРБ-СДС, каза: „Ясно изразихме виждането, че бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, тъй като всички останали варианти са по-скоро аварийни възможности, които не биха били добри за развитието на държавата“.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

От името на „Продължаваме промяната – Демократична България“, Асен Василев заяви: „Ние призовахме да се внесе максимално бързо проект за държавен бюджет, защото ако до средата на юни няма такъв закон, това ще доведе до значително затруднение във финансовата система на страната“.

Но по предложение на двете най-големи групи първите законопроекти, които депутатите ще разгледат, ще бъдат: реформите в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, разпоредбите около закрилата от домашно насилие и законопроекти, свързани с реализиране на реформите, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

По тези теми новият председател на НС Росен Желязков не очаква да има „тежка политическа дискусия“.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Защо ни е важно?

С назначаването на новия председател на НС беше поставено началото на процес на търсене на различни подходи за провеждане на парламентарната реторика.

Проправящия си път подход на диалога към момента дава основанието да се предположи, че е вероятно инициативата за излъчване на правителство да бъде поета отново от първите две политически формации.

Изглежда сякаш Продължаваме промяната вече е готова да омекоти отношението си към възможността за сформиране на кабинет с ГЕРБ.

За да може парламентаризмът да се завърне и стъпка по стъпка да се извърви пътят към стабилността, е необходимо да се поемат рискове. Времето е подходящо за изграждане на прагматична форма на доверие между коалициите. Ако това се случи, за крайния резултат няма да има значение дали първата или втората политическа сила е реализирала мандата.

По всичко личи, че правителство ще има, но нищо не показва дали всички поети рисове ще му осигурят дълъг живот.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 08:05, 20 апр 23

Това изисква малко повече време и смяна на риториката, която в предизборна ситуация бе доминирана малко повече от конфронтация, особено що се касае до ГЕРБ-СДС. 

2 Анонимен 10:20, 20 апр 23

Вчера беше един много тъжен ден за България.100000 човека,които протестираха по площадите 2години трябваше да гледат как мутрата,която открадна милиони евро от българите и с тях си купи личен главен прокурор ,с тях се откупи от американците и от ЕНП в Брюксел има наглостта да се разхожда в парламента и да дава акъл,вместо да е в затвора доживот.А това стана възможно благодарение на добре хранената с обществени поръчки администрация .А да не говорим пък за ортаците му от ПП,по чиято вина е космическата инфлация.Отврат.......

3 Анонимен 02:41, 21 апр 23

България и Господ да слезе на земята,не може да я спаси от Мафията. Егати уродливата държава сме,за посмешище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама