Имиграцията води до „етническа подмяна“

07:18, 26 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Предизвиквайки гнева на опозицията в Италия, министърът на селското стопанство Франческо Лолобриджида предупреди, че ниската раждаемост и увеличаването на незаконната имиграция  могат да доведат до „етническа подмяна“.

Зетят и близък съюзник на премиера Джорджа Мелони отправя твърдението си въз основа на скорошен доклад, според който страната има едно от най-ниските нива на раждаемост за 2022 година, с по-малко от 400 000 раждания. Според Лолобриджида е необходимо да се изгради социална система, която да позволява на младите двойки да работят, но и да създават семейства. „Италианците раждат по-малко деца, затова ги заменяме с някой друг“, заявява той и посочва, че това не е правилният път. Трябва да се подпомага раждането раждаемостта, а не етническата замяна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cesare Abbate

Лидерът на Демократическата партия Ели Шлайн определя това изказване като „отвратително“ и „напомнящо за фашисткия режим на Бенито Мусолини“.

Думите на министъра на селското стопанство са предхождани от протести, които се разразиха в страната, след като стана ясно, че правителството планира репресии срещу мигрантите. Предстои Сенатът да разгледа законодателство, предложено от Джорджа Мелони, което цели да наложи ограничения, с които да се затрудни получаването на временно разрешение за престой в страната на мигрантите.

Матео Салвини, лидерът на антимигрантската партия Лига, настоява да бъде премахнат статута, известен като „специална защита“, който позволява на десетки хиляди мигранти, за които е малко вероятно да получат статут на бежанци, да останат за две години в Италия. През това време те получават възможността да работят и да наемат жилище легално.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Carmelo Imbesi

Въпреки близките взаимоотношения, които има с Лолобриджида,  Мелони все още не е направила коментар за дръзкото му изказване.

Това обаче не е първият път, в който в политическия живот на Италия се появява тезата за „етническа подмяна“. Матео Салвини използва термина в свои политически речи през 2016 година, а през 2017  говори за заплахата, която се крие зад него, в своя публикация в Туитър. През тази година Италия достига рекордния брой от 34 715 души, пристигнали по море само до 19 април.

Теорията за подмяната е популяризирана за първи път в книгата на френския писател Рено Камю „Le Grand Replacement“, публикувана през 2011 година. В нея авторът прокарва възгледи, които бързо биват възприети от расисти и расистки терористични организации както в Европа, така и в Америка. Камю твърди, че бялото мнозинство в Европа е заменяно от цветнокожи мюсюлмани, а процесът се поражда от тайно споразумение, което е сключено от политически, интелектуален и медиен елит. Крайнодясната теория на конспирацията е базирана повече на впечатления, отколкото на реални демографски данни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Guillaume Horcajuelo

Защо ни е важно?

Реалната опасност, която надвисва над Италия, не произлиза от оказвания миграционен натиск, а от вътрешното разделение по казуса. То създава условия, които пречат на страната да намери оптимално решение на проблема. Десните сили се опитват да съхранят онези принципи на отстояването на националната идентичност, които левите искат да променят.

Политиците ефективно се възползват от идеологическия дебат по темата, за да могат да отклоняват общественото внимание от истинските предизвикателства.

Началото на управлението на Джорджа Мелони съвпадна със 100-годишнината от Похода към Рим, който води до идването на Бенито Мусолини и Националната фашистка партия на власт. Критици на настоящото управление на Италия посочват, че изборът на най-крайнодясното правителство от края на Втората световна война насам е доказателство за заплахата, която идеологията продължава да поражда. А това посява съмнението за възраждането на фашизма почти век по-късно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Della Morte Family

Подобни обществени настроения обособяват и концентрират усещането за заплаха, която прераства в ксенофобия срещу малцинствата.

Миграцията е и един от ключовите въпроси в дневния ред на Европейския съвет. Всяка криза засяга съюза по различен начин. Случващото се в Италия може да създаде условия за прогрес на политиките на Съюза, но може и да повлияе за възникването на нов процес на разделение и крайност на политическите възгледи.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Тони 08:10, 26 апр 23

За жалост липсата на истински идеологически принципи в Европа вече е тенденция. Проблем не е предполагаемото завръщане на фашизма, а неговото тълкуване в условията на новото време.

2 Анонимен 10:14, 26 апр 23

Истинския въпрос е защо има мигранти и кой разруши техните държави?!Всички знаят отговора и вече е късно да се оплакват....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама