Неволите на един прокурор

05:14, 27 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В страната залозите за това какъв ще бъде развоят на политическата ситуация продължават, а на дневен ред стоят въпросите за новия държавен бюджет и за износа на зърно от Украйна. На фона на това прокуратурата  откроява други  събития като значими.

След отказа на Сърбия да задържи основатели на „Нексо“ последва друг подобен казус – Испания отказа да предаде на прокуратурата един от „заговорниците“ срещу главния прокурор Иван Гешев.

Съд в Мадрид е отказал да извърши изпълнението на издадената от Софийската градска прокуратура европейска заповед за арест на Тони Йорданов, който стана известен като едно от лицата, които според главния прокурор и неговите сътрудници заговорничи за дискредитирането на институциите у нас и за отстраняването на висши магистрати и полицейски служители.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Оказва се, че причините за повдигане на обвиненията са съвсем други. Иванов е обвинен за изнудване и заплашване във връзка с продажба на имот и връщане на заеми, както и за притежанието на 70 грама кокаин, намерен в жилището му след обиск.

Причината, поради която всъщност испанският съд отказва да изпълни издадената заповед за арест, е невъзможността за осъществяването на своевременен съдебен контрол у нас върху нея.

По случая „Нексо“

След като временното задържане на собствениците на компанията не беше изпълнено от властите в Сърбия,  СГП уведомява главния прокурор, че не са спазени международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция, за да може по делото да бъде сезиран и главният секретар на Съвета на Европа.

Според информация, получена от Интерпол, обвиняемите заявяват, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“. Поради това Интерпол изисква от българската прокуратура допълнително информация за влиянието, което те може да оказват на политическия живот в България.

През изминалите месеци главният прокурор неведнъж успя да привлече общественото внимание към себе си, а поставените теми често имаха политически, но понякога и доста екзотичен характер. Прецедент е главният прокурор да извърши посещение на пловдивския квартал “Столипиново“ по повод мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Вълнение предизвика и емблематичният случай с кюлчетата и т.нар. Мата Хари.

Източник: Архив на БНР

Но премеждията не успяват да накарат Иван Гешев предсрочно да прекрати своя мандат. „Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. Ще бъда търпелив. Имам още четири години. След четири години ще го мисля, заявява Гешев в отговор на въпроса на водещия на БНР Петър Волгин дали възнамерява да влезе в политиката.

По отношение на законопроекта за съдебната реформа той твърди, че е създаден с цел овладяване на прокуратурата.

Защо ни е важно?

За периода от няколко дни две държави отказват искане за предаване на обвиняем, отправено от българската прокуратура. Това е безпрецедентен случай в областта на наказателното право и практиката на прокуратурата в България. Но за да се случва, вероятно има причина.

Процедурите по екстрадиция задължават страните да осигуряват ефективни и бързи действия по силата на международната конвенция. Това обаче не означава, че издирваните ще бъдат автоматично връщани или задържани. Всеки отделен случай изисква различен подход, като под внимание се взема и становището на издирваните.

Подаването на непълни данни от страна на българската прокуратура и поставянето на неясно обвинение за издирваните създава опасност от това всеки некриминален случай да бъде разглеждан повърхностно на международно ниво поради изграждащото се недоверие към нашите институции.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Казусът поражда и въпроса кое всъщност е приоритет  в работата на  българската прокуратура – авторитетът на държавните институции, сигурността на гражданите или интересите на главния прокурор? Създава се ситуация, в която се получава  размиване на границата между възприемането на образа на институцията и това на личността на този, който я оглавява.  Редно е главният прокурор да бъде представител на своята институция, но не и личността му да оказва влияние върху нейната работа. 

Последните случаи, в които Иван Гешев взима пряко участие, създават впечатлението за водене на лична битка, а не за търсенето на справедливост спрямо устоите и законовите средства на правото.  

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:13, 27 апр 23

Образът на този човек помрачава авторитета на цялата институция. Ще е по-добре, ако мандатът му изтече предсрочно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама