Турският удар срещу тероризма

08:32, 05 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

С цената на множество кървави битки, кланета и изселване на цивилно население групировката „Ислямска държава“  (ИДИЛ)  успя да завладее обширни територии в Близкия Изток и да привлече последователи от цял свят.

Появата на терористичната организация създаде нова заплаха  в световен мащаб и в Европа. След като ИДИЛ се превърна в основен фактор в ислямския екстремизъм, интензитетът на световната кампания срещу нея се повиши и постепенно организацията започна да понася поражения. Така се стигна и до момента, в който в свое изявление турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Абу ал Хусеин ал Курейши, предполагаемият лидер на ИДИЛ, е бил ликвидиран.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Necati Savas

От думите на Ердоган стана ясно, че Националната разузнавателна служба на Турция е следила главатаря на ИДИЛ дълго време и в резултат на това е била проведена операция по отстраняването му.

Това не е първата правителствена служба, която си приписва заслугата за извършването на подобна дръзка мисия. Миналата година, на 30 ноември, Пентагонът съобщи за ликвидирането на бившия лидер на ИДИЛ Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши. Американските военни заявиха, че той е бил убит по време на операция, която е проведена в южната част на страната Сирия от бойци на контролираната от Турция Сирийска свободна армия.

Настоящата турска операция е проведена в Джиндирес, град в северозападния регион Африн, където турското разузнаване и сили за сигурност атакуват изоставена ферма, превърната в ислямско училище, съобщава Агенция Франс Прес.

Според информация на западните и иракските разузнавателни служби Абу ал Хусеин ал Курейши става глава на сунитската терористична джихадистка групировка през месец ноември 2022 година след убийството на Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши, брат на предхождащия го лидер Ал Багдади (ликвидиран през 2019 г.).

Източник: Wikipedia

Възходът на ,,Ислямска държава“ датира от 2014 г., когато под ръководството на  Абу Бакр ал-Багдади организацията превзема големи райони в Ирак и Сирия, като се провъзгласява за ислямски халифат.

Териториите под нейно господство достигнаха до 88 000 кв. км с население от почти 8 милиона души и включваха Североизточна Сирия, Западен и Северен Ирак, части от Либия, Афганистан и Североизточна Нигерия.

Въпреки че до 2019 г. ИДИЛ бива прогонена и от последното си останало парче земя, ООН предупреждава, че тя остава постоянна заплаха. Регионалните филиали на групировката биват замесени не само в случващото се в Близкия Изток, но и в други конфликтни зони по света. Към момента най-активните установени мрежи са базирани в Афганистан, Сомалия и покрай езерото Чад.

Защо ни е важно?

Смъртта на Абу ал Хусеин ал Курейши незабавно повдига въпроса кой ще поеме позицията на глава на ,,Ислямска държава“.

Очаква се бързата смяна на поредния убит лидер да доведе до смущения в рамките на ИДИЛ, но това няма да попречи на заплахата, която организацията представлява в световен мащаб. Въпреки отражението на изповядвания ислям структурата на групировката следва значително децентрализиран модел. Хилядите бойци от клоновете от Западна Африка до Югоизточна Азия не са непременно зависими от основното ръководство в Ирак или Сирия.

Убийството на техния лидер не означава, че дейността на ИДИЛ ще бъде прекратена. Тяхната изкривена идеология и намерението за извършване на убийства и терор все още заплашват сигурността и живота на безброй невинни.

Източник: Wikipedia

Структурата на ,,Ислямска държава“ в Ирак и Сирия до голяма степен представлява продукт на идеологическата еволюция на организацията и нейната стратегия за бъдещето. Чрез дейността си ИДИЛ преработва глобалния ред, като едновременно с това се опитва да провежда същия процес в държавните системи, над които иска да властва.

Непрекъснатият натиск от вече утвърдени държави обаче я поставя в уязвимо положение.

Абу ал Хусеин ал Курейши е четвъртият лидер на джихадистката групировка, който загива по време на антитерористична операция, провеждана от външна страна, през последното десетилетие.

Но това й помага да развие умението ловко да се ориентира, повече от всяка друга организация, в социалната политика на своята среда по впечатляващи начини. Не е без значение и успешното интегриране на десетки хиляди бойци в структурите й по целия свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ahmed Mardnli

ИДИЛ се занимава с тероризъм, но е организирана като държава. Тази комбинация може някой ден и да я унищожи, стига преди това международният натиск да не се окаже значително по-ефективен.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:36, 05 май 23

Едва ли ще успеят да ги изкоренят от региона, все още има интереси, които да обслужват

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама