Албански престъпници с английски билет

09:45, 21 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Съгласно споразумение между Тирана и Лондон правителството на Обединеното кралство заплаща по 1500 паунда на албански затворници, за да се приберат у дома. Някои от тях, на които вече е платено, все пак планират да се завърнат на Острова.

Полетите за депортиране до Албания се увеличават, след като Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство подписва споразумение за съвместно сътрудничество през месец декември миналата година. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anton Brink Hansen

Вследствие на тази сделка, оттогава 1000 души, които са направили опит да прекосят незаконно Ламанша, биват отпратени към родината си. Твърди се, че само малка част от лишените от свобода в Обединеното кралство се възползват от програмите за депортиране. Предложената им оферта съдържала обещание за 1500 паунда от Министерството на вътрешните работи, както и една година отсрочка от присъдата им в затвора. Въпреки че според правилата всеки от бившите затворници, който реши да влезе отново във Великобритания, ще трябва да излежи останалото му време от присъдата преди депортирането, много от престъпниците споделят, че отново биха направили опит да влязат в страната.

Според британското правителство споразумението дава резултат. Броят на пристигащите с малки лодки през Ламанша намалява.

Албанските граждани легално имат право да посетят Обединеното кралство с виза за туризъм, бизнес или обучение. По данни на Министерството на вътрешните работи подадените заявления за подобна виза през 2022 г. са достигнали до 31 965, от които 22 359 са били одобрени.

Снимка: PIXABAY/Davie Bicker

През последните години нелегалното преминаване с лодки се превръща, освен в хуманитарен, в огромен политически проблем за Обединеното кралство, чието правителство е подложено на натиск да се справи с незаконната миграция и организираната престъпност. Поради това то изказва позицията, че новият законопроект, в който ще участва и Албания, ще улесни властите в борбата им с мигрантския поток.

Съществува обаче и опасението, че процедурата ще доведе до несправедлив подход спрямо правата на жертви на трафик, както и на непридружени деца.

Защо ни е важно?

Въвеждането на подобни мерки и търсенето на чуждестранно сътрудничество показват, че правителството на Великобритания е решено да успее да възпре десетките хиляди мигранти, достигащи до Острова през Ламанша.

Зад предприемането на подобни действия обаче стоят множество правни, практически и етични въпроси.

Милиони души от целия свят се придвижват към страната, за да избягат от глад, бедност, политически репресии и война. Но темата за пристигащите с лодки по Ламанша поражда полемика и се превръща отново в политически въпрос поради съществуващото съмнение, че правителството не е положило достатъчно усилия, за да  осигури безопасни маршрути за тези, които бягат от домовете си. 

През последните години ужасяващите истории за потъващи лодки и удавени в морето хора стават твърде много.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat

В политическото пространство съществува и друга гледна точка – лодките представляват ,,нашествието“ в страната на хора, които не пристигат, за да търсят убежище, а имат за цел да се превърнат в икономически мигранти, които просто решават по този начин да прескочат опашката с чакащи за виза.

Всички основни политически партии достигат до становището, че тази криза трябва да бъде разрешена, но не е сигурно, че  след време новата мярка спрямо албанските нарушители ще продължи да бъде ефективна.

Според проучване на Gallup три десетилетия след падането на режима на Енвер Ходжа, бивш министър-председател на Албания,  и отварянето на границите на страната около 60% от пълнолетното население иска да я напусне, като основните причини за това са корупцията, ниските заплати, лошите условия на труд и качеството на живот.

Но за правителството и за пенитенциарната система на Великобритания заплащането на 1500 паунда е по-малък разход на средства от този, който би породило обезпечаването на стотици граждани, и то в продължение на години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Badra

Докато за Албания това е възможност да възпре разрастването на една вече съществуваща социална криза, свързана главно с липсата на кадри в трудоспособна възраст. Споразумението е от значение и за авторитета, който страната иска да си изгради в европейската общност и желанието ѝ да стане член на ЕС.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Антон 11:01, 29 май 23

Скоро ще подхванат и бългърите - берачи на ягоди

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама