Македония в европейската етническа картография

05:59, 04 юни 23 / Блиц Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Изложбата ,,Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912-1913 г.)“ се организира от Центъра за върхови постижения ,,Наследство БГ“, със съдействието на Международния търговски и културен център ГЕОПАН и Националната библиотека ,,Св.св. Кирил и Методий“.

Снимка: Вангелия Чорбаджийска

Повод за инициативата са 180-годишнината от публикуването на първата създадена, литографирана и напечатана ,,Карта на сегашна Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земи“ от българина Александър Х. Руссет и 120-годишнината на от Илинденско-Преображенското въстание.

Събитието се провежда от 2 до 12 юни в Централното фоайе на  Националната библиотека ,,Св. св. Кирил и Методий“. Изложбата включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на европейски картографи. Сред тях присъстват и автори от балканските страни, които успяват да пресъздадат разнопосочните стремежи на полуострова.

Снимка: Вангелия Чорбаджийска

Организаторите подбират карти, публикувани в периодичния печат, в широко разпространени памфлети и в училищни атласи поради това, че те оказват силно въздействие върху обществените настроения и позволяват да се проследи насочеността на основните нагласи през периода средата на XIX в. – Балканските войни (1912-1913 г.).

Подобно културно събитие има за цел не само да предаде урок по българска история, но и да предостави на посетителя възможността сам да проумее и тълкува историята. Картите са материално доказателство, което не всява чужди убеждения, а документират времевия ход.  Желаещите да посетят изложбата ще бъдат способни сами да достигнат до отговори на въпроси, които днес все още продължават да бъдат задавани, а разрешаването им може да се крие точно там някъде, сред картите.

Снимка: Вангелия Чорбаджийска

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама